Te Deum XVI. Benedek pápáért Székesfehérváron - beszámoló

2013. 02. 28. | | frissítve 2013. 03. 03.

 Te Deum-ra gyűltek össze a székesfehérvári egyházmegye papjai és hívei a Székesegyházban, hogy Spányi Antal megyés püspök vezetésével és Takács Nándor nyugalmazott püspökkel együtt köszönjék meg XVI. Benedek pápa péteri szolgálatát.

„Benedek pápa szilárd következetességgel az Egyház tanítását képviselte minden megnyilatkozásában, minden beszédében és tanításában, pápasága alatt megjelent könyveiben. Ez a biztos tanítás eligazító volt az egész egyház közösségének„ – mondta a főpásztor.

A hétköznap ellenére a hívek sokaságával megtelt Bazilika mutatta, hogy Benedek pápa „Áradó szeretete megérintette az emberek szívét, kicsikét és nagyokét” - ahogy a megyés főpásztor is megfogalmazta. Személyes hangú beszédében hozzátette: „Magam sem felejtem el találkozásunkat, magamon érzem most is  szeretetet sugárzó tekintetét, a másik ember felé egészen oda forduló figyelmét!”

A püspök méltatta Szentatyát, akinek különleges értelmi képességeket, hatalmas tudást, a szellemi élet sok-sok adományát adta a Mennyei Atya. Benne a tudás és a hit egymást erősítette és nem gyengítette – emelte ki beszédében, majd hozzátette – Benedek pápa felismerte, a szeretet és az igazság hogyan kapcsolódik egymáshoz, és hogy egyik a másik nélkül csak torzó marad.

Spányi Antal püspök értékelve a Szentatya lemondását, elmondta a pápa ezzel is a hitéről tett tanúságot, amikor ezt a nehéz döntést megtette. „Csodáltuk II. János Pál hősies szenvedését, melyet megmutatott a világnak, de csodálnunk kell XVI. Benedek hitét is, aki az imádság erejével, alázattal, a világtól való elvonultsággal is szolgálja a hívők közösségét, az egyházat!”

Beszéde végén a főpásztor a hívek nevében is megköszönte XVI Benedek pápának, hogy volt mondandója a reménytelenségbe süllyedő világnak arról a reményről, amely a hit talajáról nőhet csak ki. Megköszönte, hogy egy mélyen és őszintén hívő embert láthattunk Benne, aki önmagáról, küldetéséről, a rá bízottakról is a hit szerint tudott gondolkodni.

 

Homília meghallgatása:

 

A megyésfőpásztor a szentmise végén arra kérte paptestvéreit, hogy imádkozzanak közösen az új Szentatyáért, megválasztásáért különösen is a konklávé, a pápaválasztó kúriának, bíborosi testületnek ülésekor. A szentórákat, szentségimádásokat ajánlják fel erre a szent célra.

Kérte, hogy a vasárnapi szentmisékben az egyházmegye minden templomában a hívek könyörgésében imádkozzanak az új pápáért a következőképpen: „Kérünk, áraszd ki Szentlelked az egyház bíborosaira, hogy örök Igédre figyelő szívvel válasszák meg Róma új püspökét, akit a Te szereteted ajándékoz nekünk. A Szentlélek bölcsessége, jelölje ki személyét és erősítse meg szent szolgálatát.” 

BPK
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor

 

Homília szövegének letöltése:   1302szentmise_benedekpapa_homilia.pdf

 


 

Kapcsolódó cikk:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár


< 2023. január >
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

 

 

 


 

  


 

 


 

 


 

 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk