Újraalapított és újonnan átvett iskoláiról adott tájékoztatás - beszámoló

2019. 09. 10. | | 2019. 09. 11.

 

 

 

A múltra építve kezdtek új jövőt – Újraalapított és újonnan átvett iskoláiról adott tájékoztatást a Székesfehérvári Egyházmegye 15 település polgármesterének és területi képviselőjének

2019.09.10. – Spányi Antal megyés püspök és Ugrits Tamás pasztorális helynök, irodaigazgató meghívására 15 település polgármesterei, országgyűlési képviselői vettek részt a Székesfehérvári Püspökség tájékoztatóján, amelyen az egyházmegye fenntartásában működő iskolarendszerről, az eddigi eredményekről és a jövőbeli tervekről kaptak tájékoztatást a közéleti vezetők.

A Püspökségen dolgozó szakemberek megosztották tapasztalataikat az egyházmegye fenntartásában lévő, jelenleg 18 oktatási és nevelési intézmény működéséről. Ismertették az iskolák átalakításának eddigi és feladatait az előttük álló tennivalókat. Bemutatták azokat a fejlesztéseket, amelyek már lezajlottak, elindultak vagy éppen megvalósulásra várnak az intézményekben.

Bevezető gondolataiban Spányi Antal püspök kiemelte: az Egyház sajátos területei, amelyekben küldetésénél fogva tevékenykedik, nagyon fontosak.  Az imádság, a liturgia végzése mellett, azok a feladatok azonban, amelyek a templomon kívül zajlanak - például a szociális, karitatív tevékenység, az oktatás és nevelés - nem csak az egyháznak jelentősek, hanem lényegesek az egész társadalomnak. Egy új színnel, értékkel gazdagítják környezetüket ezek az intézmények, ha küldetésüket jól teljesítik. „Az oktatási és nevelési intézményeinkre úgy tekintünk, mint az Egyházunk kiemelkedő értékeire. Mert a gyermekeket szólítjuk meg, akiknek a megfelelő színvonalú oktatása mellett nagy hangsúlyt fektetünk a nevelésbe is. Sokat szenved társadalmunk a nevelés hiányától, pedig nagy szükség van erre az értékátadó, értékrendszert kialakító, fejlesztő folyamatra, amelynek célja, hogy az egyént életfeladatai megoldására képessé tegye. A közösséget szolgálni tudja, felemelje és ne lehúzza.” – hangsúlyozta a püspök. A főpásztor beszélt még arról is, hogyan állhat a családok jövőjének, az egymás elfogadásának szolgálatában az egyházi iskola és milyen jellegű missziós küldetést vállalhat egy-egy település életében.

Ugrits Tamás pasztorális helynök bemutatta azokat a Székesfehérvári Püspökségen dolgozó szakembereket, akik - a település iskolabiztosaként is működő plébános mellett - biztosítják az oktatási intézmények működését, garantálják a fenntartói feladatok törvényesen előírt ellátását és képviseletét.

Szalma István, az Egyházi Katolikus Iskolák Főhatóságának elnöke visszatekintett a katolikus oktatás kezdeteire hazánkban és az egyházmegyében. Tájékoztatta a jelenlevőket azokról az intézményekről, amelyeknek alapítása 1994-ben megtörtént és bemutatta azt a fejlődést, amely az utóbbi években felgyorsult az oktatási intézmények számát és elhelyezkedését tekintve az egyházmegye területén. „A 18 intézményünkben 4467 növendék jár, és 468 pedagógus végzi munkáját. 15 önálló intézmény és a 3 tagintézmény, nagyon széles palettán mozog, hiszen van köztük önálló óvoda, nyolcosztályos gimnázium, több általános iskola és gimnázium, és alapfokú művészeti iskola is. Tehát nem csak egyféle oktatási nevelési formában gondolkodunk, hanem nagyon színes az iskolarendszerünk.” – tájékoztatta a hallgatóságot az elnök.

Staudt Mária főkönyvelő sorra vette az intézmények alapításával kezdődő átalakításokat, fejlesztéseket, bemutatta azokat a tervezett munkákat, amelyek egyházmegyei támogatásból, kiemelt pályázatokból vagy önkormányzati források segítségével befejeződtek, vagy napjainkban is zajlanak, vagy éppen tervezés alatt állnak. Elmondta; a fenntartó a legfontosabb feladatának tekinti azt, hogy hosszútávon kiegyensúlyozott működést tudjon biztosítani intézményei számára. „A létszámtól függetlenül kell biztosítani a feltételeket, hisz a nagyobb intézményeknek magasabb összegű támogatás jut, könnyebb lenne őket finanszírozni, de az egyházmegye éppen azért, mert iskolarendszert működtet, a kis intézmények számára is ugyanazt a színvonalas oktatást szeretné nyújtani.”

A találkozó végén megyés püspök köszönetet mondott a megjelent területi képviselőknek és település vezetőknek, hogy a katolikus oktatási intézményeket befogadták, elfogadták és bizalmat szavaztak az egyháznak. Megköszönte ez eddigi támogatásokat és további gyümölcsöző együttműködést kívánt. Végül meghívta a jelenlevő mintegy 30 vendéget a Püspöki Palota megtekintésére és közös ebédre.

Berta Kata
Fényképeket készítette Skobrák Dénes
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

Kapcsolódó videóanyag

Képtár


< 2020. augusztus >
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

 


 

  


 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk