Ukrajnai gyerekek Fehérváron - beszámoló

2024. 06. 15. | | 2024. 06. 18.

 

 

Ukrán menekültek látogatták meg a székesfehérvári múzeumokat

2024.06.15. – Magyarországon egyedülálló a székesfehérvári Múzeumok Éjszakáját szervező intézmények összefogása, ugyanis tizenöt éve minden évben saját bevételük helyett egy közösen meghatározott jótékonysági célért gyűjtenek a népszerű rendezvénysorozaton. 2022-ben és 2023-ban ukrán menekült gyerekek múzeumlátogatásának támogatásáért fogtak össze a székesfehérvári kulturális szervezetek.

2024 nyarán a Katolikus Karitász – Caritas Hungária segítségével több alkalommal a Magyarországon élő és Ukrajnából hazánkba érkező, a Balatonon táborozó gyerekek múzeumlátogatását is megszervezik Szalma Balázs, menekültügyi programvezető koordinálásával.

Június 15-én érkeztek Székesfehérvárra az első látogatók, összesen 111 fő. A belváros szívében Spányi Antal püspök, Lehner Zsolt, Székesfehérvár alpolgármestere és Smohay András, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója köszöntötte a családokat.

Délelőtti programjuk között szerepelt a Nemzeti Emlékhely és a Solium Regni – Az ország trónusa című kiállítás megtekintése, valamint részt vettek a 95. Ünnepi Könyvhét fehérvári eseményein, a Bartók Béla téren. Délután a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumot, valamint a Csók István Képtárban Az ókori Kína kincsei – A jáde császárok kora című kiállítást tekintették meg. A tervek szerint augusztus végéig még közel kétszáz ukrán gyerek érkezik Székesfehérvárra, hogy megismerkedjen a város történelmével és gazdag múzeumi kínálatával.

Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum
Képek és videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió


Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk