Virágvasárnapi szentmise - barkaszentelés - beszámoló

2016. 03. 20. | | 2016. 03. 21.

 

 

A Fény és Sötétség metszéspontjában
Virágvasárnap ünnepe a székesfehérvári bazilikában

2016.03.20. - A székesfehérvári székesegyházban Spányi Antal megyés püspök tartotta a virágvasárnapi ünnepi liturgiát, amely a hagyományos barkaszenteléssel és körmenettel kezdődött a Hozsannát éneklő hittanos gyerekek kíséretében.

„Jézus jeruzsálemi bevonulásának emléknapján az öröm és a szenvedés, az ünneplés és a gyász együtt jelenik meg. Ez jelentős esemény, a Fény és a Sötétség metszéspontjában áll.” - hangsúlyozta a főpásztor szentmisében.

A megyés püspök arról is beszélt, hogy a húsvéti ünnepre Jeruzsálembe érkező Jézust ujjongva fogadja a nép, a messiás-királynak kijáró tisztelettel köszönti őt. Szenvedésének voltak pozitív szereplői, akik nem féltek a hatalmon lévők megtorlásától. „Krisztus szeretetében ragyogtak, miközben körülöttük, óriási volt a sötétség, a gyűlölet, a harag és a szeretetlenség. A történet emberi oldala, hogy az, aki jóllakatta az embereket, aki meggyógyította a vakokat, bénákat, a megszállottakat, és akinek szavai magasztos igék voltak, azt végül az ellenszenv, harag, és gyűlölet vette körül. A halálos ítélet maradt számára.”

A főpásztor Prohászka Ottokár virágvasárnapi gondolatait is idézte, miszerint a barkaág a dicsőség és győzelem pálmaágaihoz hasonlít, amellyel „követnünk kell Krisztust a hűségben, az áldozatban, a szeretetben, akár a keresztet is hordozva, a halál kapuján át.”

A megyés püspök végül kifejtette, Virágvasárnap miért jelentős eseménye életünknek.  „Jézus drámájának kezdetén, fel kell ismernünk, hogy követnünk kell Őt, nemcsak szóval, pillanatnyi lelkesedéssel, hanem hűséges kitartással, ragaszkodással. .. Meg kell változnunk, másként kell tennünk, mint eddig. Egy hét áll ellőttünk, amelyet Krisztus velünk akar eltölteni. Ha több lesz a csönd bennünk, többet akarunk befelé fordulni, ha nem csak Virágvasárnap követjük, hanem az Ő nyomán járunk egész héten, akkor belép életünk minden napjába is.” - mondta főpásztor, majd azt kívánta, hogy ezen a húsvéton „a kegyelem győzze le bennünk a bűnt, a rosszat és Krisztusi embert teremtsen bennünk.”

Szentbeszéd meghallgathaó itt: 

Berta Kata
Képek: Somogyi Tamás
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 


 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk