Az új evangelizáció évének megnyitása egyházmegyénkben - beszámoló

2012. 01. 25. | | frissítve 2012. 03. 04.

 

Szent Pál megtérésének ünnepén nyílt meg az Új Evangelizáció Éve a székesfehérvári egyházmegyében. Ebben az esztendőben az állandó programok mellett a meghirdetett év kiemelkedő eseményei az új evangelizációt, a hit alapjainak újrafelfedezését szolgálják.

 

nyitó szentmiseSpányi Antal megyés püspök koncelebrált ünnepi szentmisét mutatott be Takács Nándor nyugalmazott püspökkel és az egyházmegyéből érkező papokkal. Beszédében kifejtette, mennyire fontos és időszerű az új evangelizáció, és meghívta a híveket az év kiemelkedő programjaira.

„Amikor elhatároztuk, hogy meghirdetjük egyházmegyénkben az új evangelizáció évét, még nem tudtuk, hogy XVI. Benedek pápa bejelenti majd a Hit Évének előkészületeit; megemlékezve a II. Vatikáni Zsinat 50. és a Katolikus Egyház Katekizmusának 20. évfordulójáról”- mondta el beszédében a főpásztor. „A Szentlélek ajándéka, hogy ez az év előkészületül szolgál majd a Hit Évéhez.” Majd hozzátette: a keresztények üldözőjéből lett Pál apostol a Krisztussal való találkozás után rengeteg bántalmazást szenvedett el az egyház ellenségeitől. Egész élete arról szólt, hogy mindenkit megnyerjen Krisztusnak! A hit természetes következménye a nyilvános tanúságtétel, nem tekinthetjük magánügynek.

A megyés püspök beszéde végén a tanúságtévő életre biztatott: „Sokak békéje és boldogsága múlhat azon, hogy találkozik-e valakivel, aki értelmes szóval és biztos tudással eligazítja őt az élet útvesztőiben, meghallgatja értő füllel és megértő lélekkel, tanúságot téve Krisztusról. Van-e olyan a környezetében, aki élete vonzó példájával valami mást mutat, ami elgondolkodtatja: vajon mitől van ereje a türelemhez, hogy szeretettel válaszoljon mindenkinek, hogy keresztjét hordozva mégis vidám és békés legyen a lelke…
 
 
Homília meghallgatása:

 

A szentmise végén került sor az új evangelizáció ünnepélyes kihirdetésére és az egész éves program ismertetésére. A hétköznap ellenére számos egyházközségből érkeztek hívek, hogy kifejezzék: tevékenyen részt akarnak vállalni az Új evangelizációban.

Az "Új Evangelizáció Éve" lelki év programja: 1201ujevangprogram.pdf

 BPK
Fényképeket készítette Gersztheimer Zsolt
Videó: Somogyi Tamás és BPK

 


 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk