Betegek Világnapja - beszámoló

2012. 02. 11. | | frissítve 2012. 03. 04.

 

1858. február 11-én a franciaországi Lourdes-ban megjelent a Szûzanya a 14 éves Soubirous Bernadettnek egy sziklabarlangban, ahol csodatevő forrás fakadt és ahol napjainkban  a zarándokok száma évente több mint félmillió, a természetes módon meg nem magyarázható gyógyulások száma több ezerre tehető. Ez a Lourdes-i Szûzanya liturgikus emléknapja, mely 1993-tól a Betegek Világnapja is.

 

áldás

 

Spányi Antal a betegek XX. Világnapján elsősorban azokhoz szólt, akik a szenvedések útját járják és a betegségek keresztjeit hordozzák, azokhoz, akik őket szeretettel ápolják, akik gondjukat viselik, és azokhoz akik lelkükben és szívükben hordoznak fájdalmakat és ezek terhét viselik.

Az Új Evangelizáció Évében, melynek mottója: „Megkeresni az embert ott, ahol van, és megajándékozni őt a hit örömével!” a főpásztor azokhoz szeretné az egyház szavát eljuttatni, akire a világ talán már nem számít, akik a világ szemében talán már nem lehetnek sikeresek és eredményesek, akikre a világ már más szemmel néz!

„Szeretném, ha mindnyájan, akik az élet fájdalmas útján kell, hogy járjatok, éreznétek az Isten megerősítő kegyelmét, az egyház szeretetét, és a világ ellenére is tudnátok: Isten szemében értékesek, egyetlenek vagytok, akikre Isten kimondta az igent és nem vonta vissza, akik éppen keresztjeik hordozásában lesztek a Megváltó társai és mások életének titokzatos utakon támaszai, mert kiegészítitek testetekben Krisztus szenvedését.”

XVI. Benedek pápa idén is üzenetben ( 1202betegekvilagnapja.pdf) fordult a betegekhez és a szenvedőkhöz, a főpásztor az ő gondolataival erősítette a szenvedők hitét és szívét, hogy testvéreik számára a kereszthordozás tanúságtételét adva az erő forrásai legyenek.

„Értékesek vagytok, Isten ajándékai vagytok, az egyház hagyományosan kincsei közé számít titeket.”
  
Bátorította a betegeket és szenvedőket, hogy mindig biztos támaszt találjanak a hitben, amelyet Isten igéjének hallgatása, a személyes imádság és a szentségek táplálnak

Tolmácsolta az egyház köszönetét az egészségügyben dolgozóknak és azoknak a családoknak, akik rokonaikban az Úr Jézus szenvedő arcát látják, hiszen szakmai hozzáértésben vagy csöndes szolgálatban.

 

Homília meghallgatása: 

 

A szentbeszéd után a hívek keresztségi fogadalmának megújítása következett, majd a papok imádkoztak a betegekért. Eztán szolgáltatták ki a betegek szentségét.

- Marian -
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor
Videó: Somogyi Tamás és BPK

 


 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk