Betegek Világnapja - beszámoló

2013. 02. 11. | | 2013. 02. 11.

 

áldás


Fehérvár hívő közösségének a város papságával tartott közös szentmisében szolgáltatta ki a betegek szentségét Spányi Antal megyés püspök a Betegek világnapján. „Ebben az esztendőben, a Hit Évében szeretnénk mindent a hit szemével nézni: szeretnénk a kinyilatkoztatás fényében látni, az Egyház tanítása szerint cselekedni, gondolkodni. Szeretnénk ezt tenni az élet minden területén!” - mondta a megyés püspök az ünnep kezdetén. „Ezen az úton szeretnénk megerősíteni családjainkat, nevelni fiataljainkat, szeretettel fordulni minden testvérünk felé.  Ma, a Betegek XXI-ik világnapján szeretnénk tekinteni beteg testvéreinkre is, azokra, akik a szenvedések keresztjeit hordozzák, és akikre az egyház – hagyományosan -, mint értékes kincseire gondol.”

Szentbeszédében a főpásztor kiemelte: a hit szemével kell nézni ezen a napon azokra a testvéreinkre is, akik szeretettel veszik körül a másokra szoruló embert: az orvosokra, az ápolókra, a kórházi lelkészekre és önkéntesekre, a karitász beteglátogató munkatársaira. Majd idézett a Szentatya Spe Salvi kezdetű enciklikájából: „nem a szenvedés kiiktatása, nem a szenvedés előli menekülés üdvözíti az embert, hanem a képesség, hogy a szenvedést elfogadja, benne érlelődjön, és értelmet találjon benne a Krisztussal való egyesülés révén, aki végtelen szeretettel szenvedett.”

A főpásztor azt is hangsúlyozta, hogy a szenvedő Krisztus képmása lehet a szenvedésben élő ember, és jóságának képmása lehet a beteget segítő testvér is! Megemlékezett korunk kimagasló tanúiról Boldog II. János Pál pápáról, és Kalkuttai Teréz Anyáról. Példaként állította a székesfehérvári egyházmegye hitvallóit, akik a hit erejével hordozták a betegség keresztjét: Kaszap Istvánt, Bogner Mária Margitot, vagy a lelki szenvedések mélységeit jól ismerő Prohászka püspököt.

A megyés püspök szólt azokhoz is, akiket betegek vesznek körül. „Ahogy érték a békésen elfogadott, és Krisztussal hordozott kereszt, a testi-lelki szenvedés, úgy érték a ránk szorulók szeretete, szolgálata. Nem hagyhatjuk magára a beteget, enyhíteni kell szenvedését, és még inkább meg kell mutatnunk neki, hogy szeretetben mellette vagyunk. Ahogy Mária részt vett Jézus szenvedésében, ahogy az ő lelkét is átjárta a fájdalom hét tőre, úgy kell nekünk is résztvevő szívvel ott állnunk testvéreink szolgálatában.”

Beszéde végén a püspök azt kívánta, hogy fogadja el az Úr a hittel megélt szenvedéseinket, és fogadja el szeretetünket beteg testvéreink szolgálatában. Felajánlásunk segítse a hit befogadására azokat a testvéreinket, akik még nem ismerik a hit világának gazdagságát és ajándékát, és segítse azokat, akik elviselhetetlennek érzik a szenvedés súlyát.

 

Homília meghallgatása: „Legyünk az Úr munkatársai és kereszteket hordozva is építsük a szeretet és béke országát, így éljük meg az örök életet ígérő reményt is!” – bíztatott a főpásztor.  Spányi Antal püspök a szentmisét XVI. Benedek pápa a Betegek világnapjára írt imájával fejezte be.

BPK

 

A szentbeszéd letöltése:  1302betegekvilagnapja_homilia.pdf (80 kB)

Imádság a betegekért:  1302betegek_imaja.pdf (71 kB)
Pápai levél:  1302betegek_vilagnapja_papalevel.pdf (104 kB)

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 


 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár


< 2023. január >
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

 

 

 


 

  


 

 


 

 


 

 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk