Első csütörtöki Eucharisztia ünnep (Szárazrét) - beszámoló

2021. 03. 04. | | 2021. 03. 05.

 

 

Felelősek vagyunk egymásért és magunkért! – Elsőcsütörtöki közös imádság Székesfehérváron, a szárazréti Fatimai Boldogasszony-templomban

2021.03.04. – A járványügyi rendelkezéseket betartva, csendes szentmisével és rövid imádsággal tartották meg az elsőcsütörtöki Eucharisztia-ünnepet Székesfehérváron. Spányi Antal megyés püspök a város papságával tartott ünnepen a hit átadásának fontosságáról és az egymás védelmét szolgáló felelős magatartásról beszélt a szárazréti Fatimai Boldogasszony- templomban.

A főpásztort és a híveket Nyárai-Horváth István plébános köszöntötte, aki a szegény és a gazdag Lázár evangéliumi története nyomán arról a keresztény küldetésről beszélt, amivel mindenkinek a maga és mások üdvösségét kell szolgálnia.

Spányi Antal püspök Lázár történetéről elmélkedve arra figyelmeztetett, a gazdag Lázár önző volt, csak magában bízott, és nem törődött az üdvösségével. A 21. század embere is csak a maga erejében hisz. A jelenlegi helyzet azonban arra ösztönöz bennünket, hogy ismerjük fel, nem a magunk urai vagyunk. Egy parányi vírus teljesen felforgatta életünket, és most meg kell tanulnunk a másik emberre figyelni, Isten szavára hallgatni. „Mindannyiunknak meg kell érteni, hogy különös felelősséget hordozunk magunkkal szemben és embertársainkkal szemben. Az egyházzal, a papokkal, a betegekkel, szenvedőkkel, az egész világgal szemben. Felelősek vagyunk egymásért, és ezt a felelősséget vállalunk kell. Felelősen kell gondolkodnunk a járványról, a vírusról, az oltásról, a ránk bízottakról és mindenről.”

A főpásztor szót emelt azok ellen az ideológiák ellen, amelyek megkérdőjelezik az Istentől elgondolt családi életet, és arra is figyelmeztetett, hogy a hamis szeretettel nem szolgálhatjuk a másik embert, a körülöttünk élőket. A püspök a betegekről is beszélt, akik most nagyon nehéz helyzetben vannak, mert kiszakítva érzik magukat a családjukból. Arra kérte a családtagokat, akik nem látogathatják hozzátartozóikat, hogy imádkozzanak értük. „Azt mondják sokan, nem maradt más, csak az ima. Higgyék el, az ima a legtöbb, amit tehetnek a másikért. Istenbe vetett bizalmunkat növelnünk kell, a vele való kapcsolatunkat pedig megerősíteni. Felelősek vagyunk egymásért, ezért végig kell gondolnunk saját életünket, meg kell vizsgálnunk gondolkodásmódunkat, lelkünket, vajon hogyan élünk és miszerint hagyjuk magunkat vezetni, mi fontos számomra. És Isten fényében meglátva életünket, tegyük azt, amit Ő szeretne általunk megtenni.”

A szentmise utáni közös imádságban a főpásztor védelmet és áldást kért a magyar családokra és minden emberre. „Áldd meg családjainkat, szeretteinket, áldd meg mindazokat, akikkel kapcsolatba kerültünk. Segíts, hogy mi is szeretettel segíthessünk, felemeljünk másokat, hogy Isten kegyelme rajtunk, a szavainkon, a mosolyunkon, emberi gesztusainkon keresztül erősítsen meg mindenkit. Adj Urunk reményt és bizalmat a jövőbe, hogy ne elkeseredve és csüggedten tekintsünk az életre, hanem az életet nézzük úgy, ahogy Te adtad nekünk. Téged szemlélve tudjuk a Te szemeddel nézni mindazt, ami velünk és a világgal történik. Hallgasd meg imáinkat, formálj és alakíts bennünket, hogy egyre inkább hűségesebbek legyünk a szent akaratodhoz.”

A szentmise a szentségi áldással és a litániával zárult.

Berta Kata
Képek: Somogyi Tamás
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

Korábbi évek beszámolói:

Kapcsolódó videóanyag

Képtár


< 2021. április >
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
2021.04.24. szombat
2021.04.25. vasárnap
2021.05.02. vasárnap
2021.05.06. csütörtök
2021.05.08. szombat
2021.05.09. vasárnap

 


 

  


 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk