149 éve született Prohászka Ottokár püspök - beszámoló

2007. 10. 10. |

 

dedikálás

 

„Székesfehérvár 15. püspökének 149. születésnapján a Prohászka-kutatás új szakaszba lépett!” – jelentette be Mózessy Gergely gyűjteményigazgató az évfordulóra szervezett konferencián. Szabó Ferenc S.J. tollából végre megszületett és megjelent az az összegző önálló biográfia, amely Prohászka Ottokár egész életútját és tevékenységét a mai kor tudományos igényei szerint, korszerű tudományos apparátussal dolgozza fel. A tudományos életnek régi adóssága ez a monográfia, amely a Prohászka-kutatások eddigi eredményeit is összegzi. A kötet azonban nem csak szintézis: új eredményei is vannak, többek közt olyan politikai és szellemtörténeti korrajzot ad, amely segít elhelyezni Prohászka alakját a történelemben. A nagy püspökről nehéz átfogóan írni, mert személyisége, aktivitásai oly sokoldalú embert mutatnak, hogy akár polihisztornak is nevezhetnénk – a szerző azonban megoldotta a feladatot.

Szabó Ferenc Prohászka boldoggá avatásának lépcsőfokairól beszélve kiemelte Takács Nándor és Spányi Antal püspök fontos szerepét az eddigi eredmények elérésében. Részletesen kifejtette, hogy a tudományosan alátámasztott életművet bemutató írásokon túl milyen utakat kell még bejárni a boldoggáavatáshoz. Bár az eddigi kísérletek Shvoy Lajos püspök idejében még nem sikerülhettek, mára az egyik legfőbb akadályt, az index ügyét véglegesen tisztázta a kutatás. Ahhoz sem fér kétség, hogy Prohászka hősies fokon gyakorolta-e az erényeket, egész élete Isten akaratának teljesítésén alapult. Életművének üzenete ma is időszerű.

A kötetbemutatót követő szentmisében Spányi Antal püspök elődjének kiemelkedő személyiségéről beszélt. Szellemének ragyogó fenségéről, jellemének tisztaságáról, emberségének szépségéről. A tisztelet, elismerés és megbecsülés mellett azonban sok szempontból a szenvedés embere volt. Istenért lángolt a lelke – de akiknek vele együtt kellett volna lángolniuk, azok elárulták, megrágalmazták és bajba sodorták. Akik támadták – és támadják mai is – nem tudtak azonosulni világos tanításával, máig érvényes igazságaival: Istent, embert, hazáját, Egyházát szerető és szolgáló gondolataival. Nem értik magasabb rendű képességeit, szellemi-lelki nagyságát. Nem tudunk szembeszállni ezzel a szellemi-lelki-jellembeli törpeséggel, hogy megvédjük Prohászka nagyságát, megmutassuk igazi alakját. Nincs értelme vitázni a tévedések, az ideológiai gyűlölet ellenében. Azokkal az értékekkel, kell nekünk a mai világ ébresztőivé, apostolokká lennünk, amelyeket a lánglelkű püspök is képviselt.


BPK
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk