A Székesfehérvári Egyházmegye küldöttsége a passaui Szent Gizella Napokon - beszámoló

2012. 05. 07. | | frissítve 2012. 05. 12.

 

passaui bazilika

 

Május 7-én, Boldog Gizellának - Szent István király feleségének, a bajor hercegnőből lett magyar szentnek - az emléknapján idén is ünnepséget tartottak Passauban, a Gizella-tisztelet európai központjában. Erre az alkalomra Wilhelm Schraml passaui megyés püspök meghívására Spányi Antal megyés püspök is a városba érkezett Hajdu Ferenc, provikárius úrral és Ugrits Tamás püspöki irodaigazgatóval.   

Spányi Antal bemutatta Schraml püspök úrnak Szent István ereklyéjét, a koponyacsont egy darabját (képek: 01, 02 kép). Ezt abban az életfát szimbolizáló, keresztben végződő, kecses arányú, hegyikristállyal díszített ereklyetartóban helyezték el, melyet Szabó János ötvösművész készített.

Eztán a magyar küldöttség megtekintette az ünnepség helyszíneit: a bazilikát (képek: 03, 04) és a niedernburgi kolostort (kép: 05), ahol találkozott az apátnővel és imádkozott boldog Gizella sírjánál (kép: 06-10).

 

 passaubanWilhelm Schraml püspök úr hivatalában fogadta Spányi Antalt, aki átadta az egyházmegye ajándékait: a Boldog Gizella Óvoda ajándékát, valamint aláírásokat a szentté avatás ügyében. A passaui püspök 2011-ben tett székesfehérvári tartózkodása során meglátogatta a fehérvári Boldog Gizella Óvodát. Ennek a látogatásnak az emlékére készítettek az óvodások ajándékokat. A passaui egyházmegye boldogként tiszteli Gizellát, Magyarország pedig saját Árpád-házi szentjei közé sorolja, így érthetőek azok a törekvések, amelyek Gizella királyné szentté avatására irányulnak a német és a magyar egyház részéről. Eztán megbeszélték az ünnepi szertartás menetét. (kép: 11-13).

Az ebédet követően a vendégek Schraml püspök úr kíséretében látogatást tettek a lengyel pálos atyák által működtetett "Mariahilf" zarándoktemplomban. A kolostor udvaráról csodálatos kilátás nyílik Passau városára (kép: 14-18, valamint passaui bazilika: 19).

 


 körmenetAz ünnepi szentmise este a székesegyházban kezdődött, a templom zsúfolásig megtelt hívekkel, közöttük magyar zarándokcsoportokkal is. Schraml püspök úr Spányi Antal székesfehérvári és Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspökökkel koncelebrált szentmisét tartott a káptalan és a papság jelenlétében. A szentbeszédet Spányi Antal mondta (letölthető: 1205passau_homilia_ima.pdf), majd közvetlenül utána történt az ereklye ünnepélyes átadása.

Székesfehérváron őrzik 1777 óta Szent István fejereklyéjét, fiának Szent Imre ujjának csontereklyéje pedig 1930-ban került az egykori magyar királyi székhelyre. Szent István hitvese, Boldog Gizella csontereklyéjét 2011-ben, a Családok Éve alkalmából ajándékozta a passaui püspök a székesfehérvári egyházmegyének. A hajdani koronázó városban így ereklyéikben újra egyesült az első magyar szent család, amelyet minden évben november 13-ához, az összes magyar szent és boldog emléknapjához kapcsolódóan ünnepelnek a székesfehérvári egyházmegyében.

 

püspökök az ereklyék előttAz ereklyét ünnepélyesen elhelyezték a Boldog Gizella ereklyéje mellé az oltár elé, majd a szentmise után ünnepi körmenetben vitték a két ereklyét a niedernburgi kolostorba, hogy ezer év után ismét együtt lehessen a királyi pár. A kolostorban az ünnepség énekekből és imádságokból állt, melynek keretében Spányi Antal püspök atya imádságot mondott (ima szövegének letöltése: 1205passau_homilia_ima.pdf).

Az ünnepség végén a két ereklyét a kolostorban Boldog Gizella sírja mellé helyezték.

 


 

 

Képtár


< 2023. január >
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

 

 

 


 

  


 

 


 

 


 

 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk