Családok éve - nagyszülők zarándoklata - beszámoló

2011. 05. 13. |

 

püspök a nagyszülők előtt

 

A Család Éve kiemelt programjaként Spányi Antal megyés püspök áldásban részesítette a nagyszülőket, dédszülőket Alsószentivánon, a fatimai kegyszobor első magyar zarándokhelyén.

A fatimai jelenések évfordulóján a megyésfőpásztor közös imára hívta az időseket, hogy hálát adjanak Istennek, és a Szűzanyának az életük során megtapasztalt kegyelmekért és hogy együtt imádkozzanak a fiatal szülőkért, unokáikért.

A szentmise elején a legkisebbek köszöntője után Varga József nagyapa emlékezett vissza saját nagyszüleire. Tanúságot tett arról, hogy a nagyszülői szeretet megtapasztalása nagyon fontos élménye egy kisgyereknek, mert biztosabban megalapozza későbbi, felnőttkori szeretetre való képességét. Egy kisgyerek nagyon sok pozitív élményt elraktároz, elvisz magával felnőttkorába a nagyszülői házból, amire mindig örömmel emlékszik vissza.

A főpásztor beszédében kiemelte: a nagyszülő és családja közötti kapcsolat nagyon sokat tud adni, hisz egyedülállóan önzetlen és kölcsönös örömet hordoz. Ne engedjük, hogy a családi légkört a sérelmek, a szemrehányások mérgezzék meg körülöttünk. Egy nagyszülő már felnevelte a saját gyermekeit, megjárta az élete iskoláját, végigjárta a gyermeknevelés buktatókkal teli útját, ezért egy nagyszülő valahogy ”másképpen” szeret, mint egy szülő. Nem jobban, vagy rosszabbul, hanem valami megfoghatatlan módon máshogyan: önfeledtebben, rajongóbban, feltétel nélkül, bölcsebben. A nagyszülőknek azonban legnagyobb érdeme és szerepe az imádság, bármilyen életállapotban élnek - betegen vagy egészségesen, munkában vagy otthon töltve napjaikat - ezzel adják a legtöbbet családjuknak. A fiataloknak a nagyszülők imájára mindig és mindenkor szükségük van. A megyésfőpásztor örömmel beszélt arról is, hogy az új alkotmány kiemelt védelemben részesíti a házasságot, mint a férfi és a nő legalapvetőbb és legtermészetesebb közösségét és az ezen alapuló családot. Ez megegyezik az egyház álláspontjával, amely a családok megerősítését ebben az évben különösen is célul tűzte ki.

A szentmise végén Spányi Antal püspök egyenként megáldotta az időseket, akiknek meghatott arcán tükröződött a szívükben rejlő hála. Az áldással megerősödve tértek haza azzal a jóleső érzéssel és hittel, hogy mindannyian fontosak.

- BPK -
Fényképeket készítette Gersztheimer Zsolt és Kallós Péter
Videó: - BPK és Somogyi Tamás -

 


 

Korábbi év beszámolója:

 


 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk