Egyházmegyei Ifjúsági Zarándoklat - beszámoló

2010. 09. 25. |

 

Az idei egyházmegyei ifjúsági zarándoklat témája a hűség volt. Ezt az erényt több szempontból is végiggondolhattuk, megerősödhettünk benne.

A zarándoklat péntek este szentségimádással kezdődött, melyen Isten hűségére emlékeztünk, az Oltáriszentségben miden nap velünk levő Isten jelenlétéért adtunk hálát. A szentségimádást a székesfehérvári öreghegyi Antióchia közösség tette széppé zenei szolgálatával és elmélkedéseivel. Majd a "Tűzbiztos házasság" című filmet néztük meg, mely után egy házaspár, Staudt Gábor és Csilla beszélt a házasságban megélt hűségről, ami csak Istennel együtt lehet igazi, és örömteli.

 

ifjú zarándokok haladása

 

A szombat reggel érkező fiatalokkal együtt, a kb. 90-100 fős csapat együtt hallgatott meg egy szép előadást, illetve riportot Czékus Ritával, aki Urunk színeváltozásáról nevezett Kinga nővér testvére, és fiatalon elhunyt húgáról mesélt. A kármelita nővér élete, mély elköteleződése Isten iránt és hűsége a szenvedésben egészen haláláig, szívhez szóló, igazi tanúságtétel.

Aztán útnak indultunk egyházmegyénk ősi kegyhelyére, Bodajkra. Az út során, több állomáson a mindennapok hűségéről hallhattunk Hajdu Ferenc atyától. Hol egyesével gondolkodva, hol párosával beszélgetve gondolhattuk végig életünk hűséges lépéseit, útjelzőit, vagy éppen útvesztőit.

Megérkezve Bodajkra közös énekkel köszöntöttük a Segítő Szűz Anyát, majd finom ebéd és némi pihenő után elindultunk a kálváriára. A kápolnánál Száraz László atya beszélt a pap hűségéről illetve arról, hogy a papság maga Krisztus hűsége. Aztán fel a keresztút mentén, a kálvária csúcsán szemléltük Krisztus mindhalálig tartó hűségét. Hogy ezt a hűség-szövetséget megpecsételjük, próbáltunk viaszt csepegtetni, és ujjlenyomatunkkal megpecsételni, de ez a nagy szél miatt csak többé-kevésbé sikerült.

Végül közös, koncelebrációs szentmisével zártuk a zarándoklatot, melyen Spányi Antal püspök atya arra buzdította a fiatalokat, hogy legyenek hitvalló keresztények, éljenek úgy, hogy szeretetből fakadó tetteikkel tegyenek tanúságot Krisztusról. A szentmise zenei szolgálatát a biai egyházközség csapata vállalta szívesen, amiért köszönet nekik.

Hazaindulás előtt kis úticsomagot és apró ajándékot kapott minden zarándok, mely két egymásba tűzött gémkapocs volt, rajta egy idézet: „Légy hű mindhalálig, és neked adom az élet koronáját!” (Jel 2,10) – csak hogy el ne felejtsük a mindennapok során, hogy a sok apró, hűséges lépés visz tovább az Úton.

 

Virág Orsi
Fényképeket készítette: Lincz Gábor, Ugrits Tamás

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk