Éjféli szentmise karácsony éjszakáján - beszámoló

2019. 12. 24. | | 2019. 12. 25.

 

 

„Az Isten nekünk adta önmagát” - püspöki éjféli szentmise a Szent Imre templomban

2019. december 24. - Karácsony éjszakáján az ünnepi szentmisét idén is a Szent Imre templomban celebrálta Spányi Antal, megyés püspök. Szentbeszédében elmondta, hogy „Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött fiát adta oda érte, hogy mindaz, aki benne hisz, az el ne vesszen, hanem örökké éljen - Isten szeret bennünket. Isten egyszülött fiát is feláldozta értünk. Tudjuk-e mi is szeretni az Istent? Akarjuk-e nemcsak megünnepelni Jézus Krisztus születését, hanem akarjuk-e az ő tanítását is követni? Őt, akit annak idején az emberek nem fogadtak be, mi készek vagyunk-e szívünkbe és lelkünkbe fogadni, készek vagyunk-e vele életközösséget vállalni?

Erre az isteni gesztusra egyetlen válasz létezik: mi is adjuk az Istennek önmagunkat. Ha képesek vagyunk erre, imádságban, elmélkedve, belső fegyelemben, a jóra való készségben, hitben, reményben, ha készek vagyunk erre, akkor megtaláljuk Krisztusban mindazt, amire az embernek szüksége van.

Legyen ő a mi gazdagságunk, a mi kincsünk. Kövessük tetteinkkel őt és tanítását, tegyünk róla tanúságot a világ előtt, nemcsak egy éjszaka, nemcsak az ünnep néhány napján, hanem egész életünkben, hogy a világot is alakítsuk és formáljuk, családunkat és azoknak az embereknek közösségét, akikkel kapcsolatban vagyunk, hogy Isten országa, amit Krisztus hirdetett meg, eljöjjön közénk, velünk legyen és mi mindenekelőtt ehhez az országhoz tartozhassunk.” - hangsúlyozta szentbeszédében Spányi Antal, Székesfehérvár püspöke.

Éjféli mise karácsony éjszakáján a Szent Imre templomban „Adja nekünk az Úr ezen az éjszakán legszentebb ajándékul magát Jézust; Jézust a szívünkbe és Jézust a lelkünkbe.” - zárta homíliáját a főpásztor.

Zenei szolgálatot végzett a Székesegyház kórusa, Wasztl János, karnagy vezényletével, akik a gregorián dallamok mellett jól ismert karácsonyi énekeket is megszólaltattak.

Lugosi Balázs
Forrás: szekesfehervar.hu

 Korábbi év beszámolója:

 


 

 

Képtár


< 2023. június >
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

 

 

 


 

  


 

 


 

 


 

 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk