Első csütörtöki Eucharisztia ünnep (Maroshegy) - beszámoló

2016. 10. 06. | | 2016. 10. 07.

 

 

2016.10.06. - A 75 éves jubileumát ünneplő Szent Kristóf templomban gyűltek össze a székesfehérvári papok és a hívek, a hagyományos elsőcsütörtöki közös imádságukra. Tóth Tamás plébános az utazók védőszentjét arra kérte, legyen útitársunk minden percben, szegődjön mellénk életünk útján. Spányi Antal megyés püspök, Prohászka Ottokárnak, Máriáról, a Szép szeretet anyjáról szóló gondolatai nyomán elmélkedett a Magyarok Nagyasszonya ünnepéhez kapcsolódva.

Beszédében a főpásztor arra bíztatott Mária példáját követve, hitünk erejével, emelkedjünk felül az élet adta nehézségeken. A reménytelennek látszó dolgok mögött lássuk meg, Isten terve akkor is megvalósul, ha a világot a hazugság és az önzés irányítja. Sokan nem gondolkodnak felelősen a nemzetről, a családról, de nekünk ki kell állnunk ezek mellett az értékek mellett, és védenünk kell keresztény identitásunkat. - hangsúlyozta a püspök. „Látjuk és tapasztaljuk a sokféle problémát, nehézséget. Azt gondoljuk kevés a pap, a hívő a templomokban ahhoz, hogy megváltozzon a világ. Ne szorítsanak be bennünket a fenyegető jelek, engedjük, hogy Isten szeretete felmelegítse szívünket, felemelje lelkünket. ... Legyünk nyitottak arra, hogy a kegyelmek által megváltozzon az életünk. Prohászka püspökkel imádkozzunk ezért Máriához, aki Fájdalmak Anyja volt, mégis a Boldogságos Szűz Máriaként tiszteljük.”

A fehérvári papsággal és hívekkel tartott imaórán, a megyés püspök Prohászkát idézve, a Fájdalmas Anyához imádkozott, aki nem kesergett a kereszt alatt sem Isten, sem emberek ellen. “Hite és szeretete nem volt puha és érzelgős, mely csak jó időben tart ki, hanem ellenkezőleg hű s kitartó érzület volt az; azért aztán ki is tartotta a kereszt nagy megpróbáltatásait.” …  Hite a sötétben el nem homályosult, hanem világított, s szeretete az őt környező kegyetlenségben nem változott el szeretetlenséggé, hanem melegítette elborult szívét.”

A főpásztor végül Ferenc pápa imájával fordult Máriához kérve őt a városért, az egész emberiségért.  „Ma ezzel a reménnyel eltelve kérjük, hogy anyai oltalmaddal ölelj át minket, öleld át családjainkat, ezt a várost és az egész világot. Isten szeretetének hatalma, mely megóvott az eredendő bűntől, közbenjárásodra szabadítsa ki az emberiséget minden lelki és anyagi rabságból, és juttassa győzelemre mind az emberek szívében, mind a történelmi eseményekben az ő üdvözítő tervét. Segíts, hogy bennünk, gyermekeidben is a kegyelem kerekedjen felül a gőgön, és olyan irgalmassá tudjunk válni, amilyen a mi mennyei Atyánk”.

Berta Kata
Képek: Somogyi Tamás
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk