Első csütörtöki Eucharisztia ünnep (Szeminárium) - beszámoló

2019. 05. 02. | | 2019. 05. 03.

 

 

Máriával tekinteni Jézusra - Elsőcsütörtök – Szemináriumi templom

2019.05.02. – A papi hivatásokért, a hit megerősödéséért, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért imádkoztak a fehérvári szemináriumi templomban a májusi elsőcsütörtöki szentmisén és imaórán. Spányi Antal megyés püspök a Szűzanya szerepéről beszélt, aki a hit mintaképe az Egyház számára. „Sajátos erővel, a bizonyosság erejével, mindig hittel és bizalommal tekintett Jézusra, elfogadva általa az Atya akaratát.” – hangsúlyozta főpásztor.

Az egykori karmelita templomban a város hívei és a papság nevében Dózsa István belvárosi plébános köszöntötte a megyés püspököt. „Május egy ragyogó hónap, ilyenkor minden tekintet a természet megújulását szemléli. Mély levegőt vehetünk, mint a nagy nehézségek után és lelkünk Húsvét örömében, a feltámadás reményében és Pünkösd várásában élhet tovább. Miközben májusban még jobban Mária közbenjárására bízhatjuk magunkat.” – hangzott el a köszöntőben.

A szentmisében a főpásztor arról beszélt, sokféle módon tekintettek Jézusra azok, akik körülvették, szinte mindenkiben volt kételkedés. Ma is így nézünk az Úrra, a kételyeinkkel, elfordulásainkkal. Mária nagy példakép előttünk, Ő, aki már a kezdetekben is mély hittel fogadta Jézust, és hitében mindig tovább növekedett Fia keresztje alatt is. „Nagy öröm, hogy az év legszebb hónapját azzal kezdhetjük, hogy együtt vagyunk és imádkozunk. Leborulunk és keressük a szentségi Jézust, hogy hozzá minél közelebb kerüljünk, neki éljünk, helyet adjunk számára életünkben. A Boldogságos Szűz Máriának szenteljük ezt a hónapot, hogy Mária szemével tudjunk nézni Jézusra és egymásra. Mária lelkével tudjuk átélni hitünk szent titkait, formálni az egyházias lelkületet magunkban, az imádságos élet szándékát. Azt a lelkületet figyeljük, ahogy Mária tekintett az Úrra. Ővele szemléljük Jézust, Ővele terjesszük elé szívünk kéréseit és imádkozunk új papi hivatásokért.”

Az Eucharisztia ünneplése végén a jelenlevők elimádkozták az Egyház májusi imádságát, a lorettói litániát.

A szentmise után az imaórán a főpásztor azért fohászkodott, hogy Máriához hasonlóan mi is felismerjük Jézusban az Isten Fiát, a világ üdvözítőjét. A megyés püspök imádkozott a betegekért, a szükséget szenvedőkért, elhunyt és élő hozzátartozókért, az üldözött keresztényekért is.

A székesfehérvári papok és hívek közös Eucharisztia ünnepe júniusban a felsővárosi Szent Sebestyén templomban folytatódik a főpásztor vezetésével.

Berta Kata
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata




Korábbi évek beszámolói:

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk