Első csütörtöki Eucharisztia ünnep (Szent Imre) - beszámoló

2020. 11. 05. | | 2020. 11. 06.

 

 

 

Minden körülmények között Istenre figyeljünk – Közös elsőcsütörtöki imádság Szent Imre ünnepén Székesfehérváron

2020.11.05. – Szent Imre ünnepnapján, Székesfehérváron a szent tiszteletére épült templomban tartották a város híveinek elsőcsütörtöki közös imádságát. Spányi Antal püspök beszédében arra buzdított, ahogy Imre herceg szentté tudott válni egy olyan korban, amikor a kereszténységet pogány környezetben kellett megőrizni és megvédeni, úgy a ma élő hívőnek is a kereszténységet fenyegető világban kell az életszentség útján járni.

A székváros papságával koncelebrált püspöki szentmisében Dózsa István plébános köszöntötte a híveket és a főpásztort. A templom búcsúján Szent Imre alakját idézte az ünneplő közösség elé. „Egy szent sohasem az őt körülvevő körülményektől válik szentté, hanem bármi is veszi körül, akkor is szent lesz. Szent Imrét ma sok módon tisztelhetnénk, hogyha az élete a különböző irányokban, más és más utat jár be. Tisztelhetnénk úgy is ma, mint püspök, hisz papi pályára készült, és úgy is, mint király, mivel Ő volt a trónörökös. A Gondviselés azonban egészen más utat választott, és most Szent Imre hercegként tiszteljük Őt, aki minden körülmény között megmutatta, miként lehet szentként élni és engedni, hogy Isten átragyogjon rajtunk. Mi sem a körülményektől, hanem Isten bennünk élő ragyogásától leszünk szentek.”

A főpásztor beszédében arra mutatott rá, a hírek ma már nem arról szólnak, hogy a világ másik részén érik atrocitások az imádkozó embereket, és másutt tiltakoznak a keresztény jelképek, értékek, erkölcsiség ellen, – hanem arról, hogy itt, a környezetünkben történnek meg az aggasztó jelenségek. Ez figyelmeztetés számunkra, hogy még mélyebben éljük meg hitünket. „Imre herceg szent lett, mert minden körülmények között Istenre figyelt, hallgatott rá, és elfogadta az Úr hozzá intézett szavát. Mi is tegyük meg ezt, hogy hozzá hasonlóan minden hívő ember megkaphassa a kegyelmet a tanúságtevő keresztény életre, Isten országának építésére. Mi is buzgón és hittel kérjük Istent, hogy segítse Szent István népét, az országot, amit Mária országának tartunk, – hogy tudjunk szolgálni, megőrizni keresztény hitünket és krisztusi életünket, amelyet el akar tüntetni ez a világ. Tudjuk építeni, mint Krisztus fényének hordozói Isten országát.”

A szentórán a főpásztor Szent Imre közbenjárását kérte, hogy Isten áldása legyen az egyházmegye minden hívőjének életén, a magyar családokon. „Halld meg Urunk imádságunkat mindazért, ami aggodalommal és félelemmel tölti el lelkünket, amitől nyugtalan a lelkünk. Add, hogy megérezzük szeretetedet, amely bűnöket bocsát meg, sebeket gyógyít be, lelkeket és életeket támaszt fel. Aggódunk és félünk a világ miatt, amelyben az erőszak, a hitellenesség egyre hangosabban tombol. Aggódunk egészségünk miatt, amit a vírus fenyeget, és naponta sokezer embertársunkat ragad el. Aggódunk az igazságért, amit a hazugság el akar takarni. Aggódunk szeretteinkért, a ránk bízottakért, mindazokért, akik szívébe irántunk szeretetet adtál. Akik iránt mi vagyunk felelősek, akiket nekünk kell szeretni. Urunk, ölelj minket magadhoz, hogy Tenálad találjunk békét, vigaszt, erőt, reményt, és biztonságot” – hangzott el a püspök imájában.

A Szent Imre-templom búcsúnapján mondott közös elsőcsütörtöki imádság a Tantum Ergo-val és litániával zárult.

Berta Kata
Képek: Somogyi Tamás
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata 

Korábbi évek beszámolói:


Kapcsolódó videóanyag

Képtár


< 2023. június >
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

 

 

 


 

  


 

 


 

 


 

 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk