Első csütörtöki Eucharisztia ünnep (Almássy-telep) - beszámoló

2019. 12. 05. | | 2019. 12. 06.

 

 

 

Biztosan eljön az Úr - Elsőcsütörtöki közös ünnep a székesfehérvári Krisztus Király templomban

2019.12.05. - Advent szent időszakában ismét összegyűltek Székesfehérvár hívei, hogy a hónap első csütörtöki napján közösen imádkozzanak a megyés püspök vezetésével, egyházunkért, a papi hivatásokért, a családokért és közelgő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kegyelmeiért. A liturgikus év első alkalmának az Almássy-telepi Krisztus Király templom adott helyet. A főpásztor ezen az alkalmon a Kongresszus kezdetéig meghívta az egész egyházmegye híveit az Elsőpénteki Nagykilencedre, - kiegészítve az elsőcsütörtöki alkalmakkal, - hogy együtt végezzék el a Jézus Szíve-tisztelet imádságos gyakorlatát a 9 egymást követő hónapban.

A szentmise elején Tornyai Gábor plébános köszöntötte a főpásztort, a város papságát, és a híveket. Damaszkuszi Szent János életét idézve arra hívta fel a figyelmet, a korában élt sokféle irányzat ellenére biztos pontot talált az életében, a kereszténységben, Jézus Krisztusban. Hónapról hónapra összegyűlünk mi is, hogy elsőcsütörtökön az Oltáriszentségben jelenlevő Krisztussal találkozzunk és megvalljuk, hogy Ő életünk biztos pontja, a minket ért sokféle hatás között.

Spányi Antal püspök homíliájában az evangélium szavaihoz, a hegyi beszédhez kapcsolódóan hangsúlyozta. Körülöttünk semmi sem egyértelmű, mindent megkérdőjeleznek, amit eddig biztosnak és örök értéknek tartottunk. Jézus tanítása azonban egyértelmű és megkérdőjelezhetetlen. A hegyi beszéd zárógondolataiban ezt mondja: Aki hallgatja tanításomat, és tettekre is váltja, hasonlít a bölcs emberhez, aki házát sziklára építette. Szakadt a zápor, ömlött az ár, süvöltött a szél és rázúdult a házra, de az nem dőlt össze, mert sziklára épült.” (Mt 7,21,24)

A főpásztor arról is beszélt, ma sokan vannak, akik kétségek között élik életüket, akiknek lelkét elönti a bizonytalanság. A keresztény ember az adventi reményben élő ember. Megingathatatlan bizonyossága, hogy akit várunk eljön. „Biztosan eljön és nem késlekedik, hanem rendet tesz a világban. … Az igazi keresztény nem csak hallgatja el ezt az örömhírt, hanem tettekre váltja azt. Bele kell helyeznünk a szívekbe JÖN AZ ÚR, és ha eljön találkozni fogunk vele. Megígérte, ezért egészen biztosak lehetünk benne, hogy eljön, eltünteti a rosszat, egyértelművé teszi, ami hibás, világossá teszi mi a jó és mi a rossz. Mennyei boldogságot ad annak azoknak, akik hozzá tartoztak, hűségesek voltak.”

A főpásztor beszéde végén arra kérte a paptestvéreit, hívják meg híveiket a Jézus Szíve-tisztelet, az Elsőpénteki Nagykilencedet elvégzésre. Éljék meg, idézzék fel és éljenek a lehetőséggel: végezzék el a havi szentgyónásukat, járuljanak szentáldozáshoz az Eucharisztikus Kongresszus kezdetéig. „A Jézussal való találkozást, ajánljuk a világért, a keresztény értékekért, kultúráért. Örömmel látom, hogy a Szent Imre iskolások rendszeresen gyónnak és rózsafűzért mondanak, törekednek a nagykilenced elvégzésére, amely erőt adó kegyelem mindannyiunk számára. Rajtunk múlik, hogy megtesszük vagy elszalasztjuk ezt a lehetőséget.”

A szentórán tartott imájában a megyés püspök az Oltáriszentségben jelenlevő Krisztushoz szólt.  „Valljuk és hisszük, hogy jelen vagy és vágyunk rá, hogy találkozzunk Veled, közelebb kerüljünk Hozzád, szereteted közelségét megtapasztaljuk. Sokszor eltávolodunk Tőled, de kérünk, ahogy ígérted, küld el nekünk a Szentlelket, hogy élessze fel bennünk a hitet, adjon új gondolkodást, új szívet, új lelket. Lássunk a Lélek szemével, és a Tőled kapott kegyelem erejével ismerjünk meg Téged. Tudjuk megtapasztalni, hogy közel vagy hozzánk és erőt adsz, a kenyérben és borban, ahogy a szenteknek is. Itt maradtál és Te szólsz hozzánk a Szentírás szavaival. Jócselekedetekre, a hit gyakorlására hívsz, és közben megtapasztalhatjuk, amit nekünk mondtál: „amit egynek tesztek az Én nevemben, azt nekem teszitek”. Formálj bennünket, hogy új életet, szívet-lelket kapjunk. Növeld bennünk a tiszta szent hitet és erősítsd azt a reményt, amelyben nem csalódunk, ha kitartunk és hűségesek leszünk.”

Berta Kata
Képek: Somogyi Tamás
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

Felkészülés a NEKre nagykilenceddel:

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár


< 2023. június >
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

 

 

 


 

  


 

 


 

 


 

 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk