Emléktűzgyújtás a Don-kanyar Emlékkápolnánál - beszámoló

2018. 01. 12. | | 2018. 01. 14.

 

 

 

2018. január 12. - Az 1943. január 12-én, az urivi hídfőnél történt áttörés 75. évfordulóján emléktüzet gyújtottak a 25 esztendeje felépült Don-kanyar Emlékkápolnánál, a pákozdi Mészeg-hegyen. Az évfordulós, ünnepélyes, ökumenikus megemlékezésen Székesfehérvár országgyűlési képviselője, a történelmi egyházak helyi vezetői emlékeztek és tisztelegtek a mintegy 120 ezer elesett, eltűnt, fogságba esett vagy megsebesült magyar katona emléke előtt.

Az ünnepségen a zenei szolgálatot Cserta Gábor zenész végezte, verset mondott P. Maklári Éva. A rendezvényt a Pákozdi Katonai Emlékpark vezetősége biztosította, Görög István, a KEMPP ügyvezetője irányításával. A megemlékezést a 457. számú Prohászka Ottokár Cserkészcsapat és a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség szervezte Berdó Gábor Károly elnök vezetésével.

„A Don-kanyar hőseire, az alkotó férfikorban háborúba vezényelt katonákra emlékezünk. Hazánkat a trianoni ítélet és geopolitikai helyzete sodorta az újabb háborúba, amelyben az idei esztendőben 170 éves Magyar Honvédség történetének legsúlyosabb veszteségét szenvedte el a 2. Magyar Hadsereg. - fogalmazott ünnepi beszédében Vargha Tamás, honvédelmi miniszterhelyettes, Székesfehérvár országgyűlési képviselője.

Bobory Zoltán, a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség tiszteletbeli és ügyvezető elnöke felidézte a három évtizeddel ezelőtti zarándokutat a katonák nyomában. Sok ellenállás és érthetetlen megaláztatások után indulhatott el egy 40 fős magyar zarándokcsoport az egykori Szovjetunióba, a Don-kanyarba, végigjárva az egykor átszakított, mintegy 200 kilométeres frontvonalat.  

Ezt követően a történelmi egyházak helyi képviselőinek imádságos gondolatai következtek, a Magyar Katolikus Egyház nevében Spányi Antal, székesfehérvári püspök, a Magyarországi Evangélikus Egyház képviseletében Bencze András, lelkész, a Magyarországi Református Egyház képviseletében Kardos Péter lelkész imádkozott. „Azt tesszük, ami kötelességünk. Emlékezünk és fejet hajtunk. Nemcsak a szenvedésre, nemcsak a borzalmakra emlékezünk, hanem mindezek mögött látjuk azt, amiből e szenvedéshez erőt merítettek, a haza szeretetét, a magyarság megtartó tudatát, a családok, az otthon maradtak szeretetét, az áldozatvállalás készségét. - mondta emlékező, imádságos gondolataiban Spányi Antal megyés püspök.

Az eseményen részt vett a 95 esztendős Vitéz Smohay Ferenc, doni veterán, a Székesfehérvári Magyar Királyi „Szent István” 3. Honvéd Gyalogezred katonája. Sokan érkeztek Érsekújvárról, hogy tiszteletüket tegyék a hősök előtt. A nagyszámú emlékezők között számos civil szervezet is képviseltette magát. Az megemlékezés végén közéleti vezetők és a történelmi egyházak képviselői mellett koszorút helyezett el Szabó István, vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkari Főnök koordinációs helyettese, Sándor Zsolt, dandártábornok, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott Szárazföldi Haderőnem-főnöke Székesfehérvár Önkormányzatának nevében Róth Péter, alpolgármester.

Szöveg forrása: szekesfehervar.hu
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

Korábbi évek beszámolói:


Kapcsolódó videóanyag

Képtár


< 2020. június >
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

 


 

  


 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk