Halottak napi emlékmise a Don-kanyar Emlékkápolnánál - beszámoló

2011. 11. 02. |

 

képolna az éjszakában

 

Kegyeleti megemlékezést tartottak a halottak napja, illetve a Don-kanyar emlékkápolna felújításának befejezése alkalmából Pákozdon. A Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezete, illetve a Doni Kápolna Alapítvány szervezésében. Karsai Béla, a baráti kör alelnöke és az alapítvány kuratóriumának elnöke beszédében hangsúlyozta: a Mészeg-hegyen álló kápolna volt az első olyan kegyeleti hely Magyarországon, „amely nem hagyta feledni a feledésre ítélteket, és ahol kegyelettel lehetett emlékezni az elesett katonákra, illetve a túlélőkre.”

 

                     

 

                     

 

                     

 

A megemlékezésen Spányi Antal megyés püspök celebrált szentmisét. Szentbeszédében elmondta: ezen a megemlékezésen lelki közösséget alakítanak ki mindazokkal, akik „történelmi időben sorsközösséget vállaltak a megpróbáltatásokban. XVI. Benedek pápa szavait idézve halottaink tiszteletének és az értük való imádságnak legmegfelelőbb és leghatékonyabb eszköze a hit, a remény és a szeretet cselekedeteinek felajánlása – hangsúlyozta a főpásztor.

A hősök tiszteletére koszorút helyezett el a kápolnánál többek között Spányi Antal megyés püspök, Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere és Huszár János dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke.

Karsai Béla beszéde:   1111donimegemlekezes_karsai.pdf

BPK
Fényképeket készítette Nagy István
Videó: BPK, Gersztheimer Zsolt, Somogyi Tamás -

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk