Megemlékezés az ’56-os áldozatokról - beszámoló

2008. 10. 22. |

 

Közös imával emlékeztek a történelmi egyházak vezetői az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire és mártírjaira a Székesegyház oldalánál elhelyezett emléktáblánál.

 

megemlékezés a Bazilika oldalánál

 

Spányi Antal megyés püspök imájában megköszönte, hogy az áldozatok megtartották emberségüket, becsületüket és azt kérte Istentől, hogy a mai magyar társadalom találja meg azt az erkölcsi tisztaságot, amit a mártírok képviseltek. Van remény a megújulásra, ha 52 év után is a szívünkbe tudjuk fogadni őket. Somogyi László református lelkész Isten ellen elkövetett vétkeink miatt kért bocsánatot, hogy ne egy egész nép szenvedése árán jöjjünk rá, lássuk be mit tettünk. Őszintén és bölcsen kell levonni a tanulságokat, mert hazugsággal csak légvárakat építünk. Szarka István evangélikus esperes szeretetet, békét és igazságosságot kért a földre. Szeretet és időt arra, hogy a feldolgozzuk a múltat és megbocsássunk mindenért.

Szikora József a Katolikus Rádió főszerkesztője, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének elnöke ünnepi beszédében emlékeztetett Örkény István 1956 október 31-én a Szabad Kossuth Rádióban elhangzott mondataira: „Hazudtunk éjjel, hazudtunk nappal, hazudtunk minden hullámhosszon”. Megdöbbentő már maga a beismerés is, de ma inkább dicsekszenek a hazudozással. Idézett Márai Sándor: Mennyből az angyal verséből, Miért, hogy meghasadt az égbolt, / Mert egy nép azt mondta: „Elég volt.”. Ünnepelni, emlékezni, emlékeztetni és gyászolni jöttünk össze, mert ahogy Nagy Gáspár költő írta: a múlt el sem múlt - mondta el a főszerkesztő befejezésül.

 

Szikora József beszédének letöltése:  0810megemlekezes56_szikora.pdf

 

A megemlékezés koszorúit helyezték el az emléktáblánál a város és megye vezetői: Warwasovszky Tihamér polgármester, Balogh Ibolya a megyei közgyűlés elnöke, dr. Simon László rendőrezredes, Benkő Tibor vezérőrnagy és számos civil szervezet.

A méltó ünnepléshez hozzájárult a Ciszterci Szent István Gimnázium kamarakórusa magas színvonalon előadott énekművekkel, Horváth Csenge a gimnázium tanulója szavalatával valamint Bobory Zoltán igazgató előadásával. Az ünnepséget Ugrits Tamás irodaigazgató vezette.

- BPK -
Fényképeket készítette Simon Erika

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk