Múzeumok Éjszakája kulturális rendezvény sajtótájékoztatója - beszámoló

2024. 06. 14. | | 2024. 06. 14.

 

 

A 2024-es fehérvári Múzeumok Éjszakája sajtótájékoztatója a Székesfehérvári Püspökségen

Székesfehérvár nem csak a királyok városa, de az idei Múzeumok Éjszakájának egyik kiemelt helyszíne is. A 2024. június 22-i fehérvári Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat programjait idén is a Székesfehérvári Püspökség dísztermében mutatták be. Spányi Antal püspök köszöntőjében azt hangsúlyozta, a város kulturális intézményeinek összefogása joggal érdemelte ki az országos érdeklődést.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester nemcsak a fehérváriakat, hanem a városba érkezőket is invitálta igazi kikapcsolódást és élményt jelentő, kulturális minifesztiválra, amely – mint mondta – kiváló alkalom arra, hogy a város megmutassa kulturális értékeit.

A sajtótájékoztatón részt vett dr. Herczegh Anita, a Regőczi Alapítvány kuratóriumi elnöke is, mivel a Múzeumok Éjszakája fehérvári programjainak látogatói a covidárvákat segítő alapítványt támogatják majd, a belépőt biztosító karszalagok megvásárlásával.

A Múzeumok Éjszakáján kitárulnak Székesfehérvár múzeumainak és közgyűjteményeinek kapui, számtalan izgalmas programmal készülnek a kultúra kedvelőinek. Smohay András múzeumigazgató köszönetét fejezte ki a városnak és az egyházmegyének, és minden kulturális intézmény megjelent képviselőinek, hogy megvalósulhatnak a programok, és a látogatók idén is magas színvonalon kapnak igazi nyári kikapcsolódást, feltöltődést.

A Múzeumok Éjszakája Székesfehérvár egyik legfontosabb kulturális eseménye. Másfél évtized alatt közel harminc szervezet és intézmény vett részt a szervezésben, a város támogatásával megvalósított programokon és több mint 55.000 látogatónak szereztek eddig maradandó kulturális élményt. A szervezők remélik, hogy az idei évben sokan érdeklődnek majd, és megtöltik az izgalmas és szép programokkal váró helyszíneket.

 


 

SZÉKESFEHÉRVÁRI EGYHÁZMEGYEI MÚZEUM
• Székesfehérvár, Városház tér 4.
• Nyitvatartás a Múzeumok Éjszakáján: 18.00–24.00

Programok:

18.00–19.00 Sörpárlat-kóstoló az Agárdi Pálinkafőzde Kft. munkatársa vezetésével - regisztráció 2024.06.20-ig: muzeum@puspokseg.hu
20.00-21:00 Nyárai-Horváth István atya tárlatvezetése a Föld és ég között című kiállításban - regisztráció 2024.06.20-ig: muzeum@puspokseg.hu
21.00-22.00 Rézeleje zenekar koncertje
22.30 Táncház és tánctanítás a Rézeleje zenekarral

Nyárai-Horváth István atya a Föld és ég között című kiállításban rendhagyó tárlatvezetést az imádságról. A Rézeleje zenekar izgalmas kalandozásra vezet a népzene és a jazz világába. Koncertjük után moldvai és balkáni táncok tanításával, közös tánccal teszik még izgalmasabbá az estét Rézeleje fanfárosok.


SZÉKESFEHÉRVÁRI EGYHÁZMEGYEI LÁTOGATÓKÖZPONT
• Székesfehérvár, Lakatos utca 7.
• Nyitvatartás a Múzeumok Éjszakáján: 16.00–22.00

Programok:

16.00–18.00 Gyógynövények felhasználása workshop Lencsés Ritával - regisztráció 2024.06.20-ig: info@szenteknyomaban.hu
18.30-19.30 Smohay András művészettörténész interaktív tárlatvezetése
20:30-21.30 Smohay András művészettörténész interaktív tárlatvezetése

A Székesfehérvári Egyházmegyei Látogatóközpont épületében találkozik a múlt és a jelen. Az épületben a város múltjának több emléke is megtekinthető: egykori prépostsági templomból származó kőtöredékek és az 1601-ben épült Monostor-bástya fala.

Gyógynövényekből szörp, tea készítése hagyományőrző, emellett mégis modern: kézműves termékeket venni ma „menő” dolog. Az érdeklődők a gyógynövényszakértőtől hallhatnak hasznos tudnivalókat, készíthetnek teákat, kóstolhatnak szörpöket – hársfa, levendula, csalán, ligeti zsálya, citromfű, fügelevél– Lencsés Ritával.

Szakmai tárlatvezetéseken ismerkedhetnek meg a látogatók a kortárs építészeti környezetben bemutatott történelmi emlékekkel. Megcsodálhatják a Székesfehérvári Püspöki Levéltár és Könyvtár értékes dokumentumait és könyveit bemutató látványraktárat, a székesfehérvári egyházmegye történetét, intézményeit és legfontosabb templomait, valamint a Magyar Szent Család tiszteletét ismertető látványos interaktív kiállítást.

Berta Kata
Fényképeket készítette: Viniczai Attila
Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei StúdióKapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk