Nagyboldogasszony ünnep - szentmise - beszámoló

2016. 08. 15. | | 2016. 08. 16.

 

 

Nagyboldogasszony ünnepe Székesfehérváron

2016.08.15. - Szűz Mária mennybevételének ünnepén a székesfehérvári székesegyházban tartott ünnepi szentmisét Spányi Antal megyés püspök. Augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony ünnepét Szent István király is megülte, a mennybe felvett Szűzanyát kezdettől fogva tisztelte Székesfehérváron. 1038-ban ezen az ünnepen hunyt el, de halála előtt rábízta magát és országát a Szűzanya oltalmára.

A szentmise elején a megyés főpásztor köszöntötte a város polgármesterét és megjelent vezetőit, a fehérvári híveket, valamint az ünnepre érkező zarándokokat. "Nagyboldogasszony napjának vigíliáján megünnepeltük a számunkra sorsdöntő napot, amikor Szent István királyunk, koronáját a Boldogságos Szűz Mária oltalmába ajánlotta az általa építetett templomban. Ma is itt vagyunk, hogy köszöntsük Máriát, a Mennybe felvett Szűzanyát, a Nagy Jelet, akit Isten kegyelmeinek különös gazdagságával halmozott el.  Azt a Máriát, aki egyházmegyénknek és ennek a székesegyháznak is Égi pártfogója, akinek közbenjárásában minden keresztény bízik és remél. Ezért kérjük az Üdvözlégyben Őt, "imádkozz érettünk bűnösökért most és halálunk óráján"." - mondta a megyés püspök.

Spányi Antal püspök beszédében a Jelenések könyvének 12. fejeztében írt Mária alakot emelte ki, azt égen feltűnt Nagy Jelet, akinek öltözete a Nap, lába alatt a Hold, a fején tizenkét csillagból álló korona volt. A főpásztor arra hívta fel a figyelmet, hogy Máriában ne az égi jelenséget keressük, hanem azt, aki itt a földön Krisztust hordozta. "Úgy tekintsünk rá, mint egy anyára, aki a gyermekét szolgálta, szívének szeretetével, lelkének erejével. Egész életével igent mondott Isten tervére, az emberek szolgálatára, és megvalósította Isten akaratát. A Mindenható őt arra a különleges feladatra választotta ki, hogy a Megváltó, az Üdvözítő édesanyja legyen. Kiválasztottságának és anyai feladatának elfogadása által Mária a mi üdvösségünk szolgálója lett." - hangsúlyozta a főpásztor.

A megyés püspök végül azt hangsúlyozta, hogy a Mennybe felvett Mária ma is egy az Egyházzal, az üldözést szenvedő keresztényekkel, akik életüket adják Jézusért. Egy azokkal, akik imádkoznak, akik közösségben élve megosztják hitük örömét másokkal. „Szükségünk van a Mennybe felvett Boldogasszonyra, Égi Anyánkra, akire minden ügyünkben ráhagyatkozhatunk, akinek erényekben gazdag életét követhetjük. Kérjük, hogy Mária imái által, eljuthassunk az örök élet örömébe, hogy Vele és a szentekkel együtt találkozhassunk és az Atyai Ház részesei lehessünk.” - fejezte be ünnepi gondolatait Spányi Antal püspök. 

Berta Kata
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár


< 2023. június >
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

 

 

 


 

  


 

 


 

 


 

 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk