Szent Sebestyén emlékmise - beszámoló

2013. 01. 20. | | 2013. 01. 20.

 

 templomban a hívek sokasága - fotó: Bácskai Gergely

 

Szent Sebestyén napi búcsút tartottak a Felsővárosban. A pestisjárvány idején a felsővárosiak böjtöt fogadtak és körmeneteken kérték a sokat szenvedett vértanú, Szent Sebestyén közbenjárását a betegség elhárítására. A fehérváriak szerencsésen megmenekültek és fogadalmuk szerint először kápolnát, majd templomot emeltek a szent tiszteletére.

A Felsővárosi templomban a hagyományos fogadalmi szentmisét Spányi Antal megyés püspök celebrálta a város papságával. Köszöntötte a jelenlévő paptestvéreket, világi vezetőket, híveket, valamint köszönteötte Takács Nándor nyugalmazott püspök atyát születésnapja alkalmából.

274 évvel ezelőtt 1739-ben pestis pusztított a városban - emlékeztetett a főpásztor - és az emberek belátták, hogy tehetetlenek. Papírra vetett fogadalommal erősítették meg imádságukat – ezt a dokumentumot a püspöki levéltár a mai napig őrzi.

Ez az alkalom a hálaadás, és a könyörülő Istennek való köszönetmondás ideje. Biztos tudása annak, hogy erőnket, életünket, boldogulásunkat Istennek köszönhetjük. Székesfehérváron a város hívő közössége nemzedékeken keresztül tudatában van ennek.

Nem elég azonban évente egyszer emlékezni erre. Ahogy a fogadalomtevő emberek szíve, lelke és élete átformálódott – úgy kell, hogy mi is engedjük Istennek formálni életünket. Küldetésünk van a világhoz: Isten törvényéről és szeretetéről kell tanúságot tennünk.

Szent István jubileumi évet tartunk halálának évfordulóján. A jubileumi események nem újabb programok kell legyenek, hanem el kell vezessenek a lelki megújuláshoz. Kereszténységünk nem pusztán emlék – hanem olyan erős és élő valóság, melyért keresztények sokasága mai világban is életét adja. Éljünk mi is úgy, hogy Isten a béke és szeretet világát tudja építeni közöttünk.

 

Homília meghallgatása:  Szent Sebestyént, a III. század egyik legnépszerűbb szentjét a székesfehérváriak a város saját szentjeként tisztelik, aki ünnepén évről-évre összefogja Fehérvár katolikus híveit.

- Marian -

 

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 


 

 

Képtár


< 2023. január >
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

 

 

 


 

  


 

 


 

 


 

 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk