Szent Sebestyén emlékmise - beszámoló

2015. 01. 20. | | frissítve 2015. 01. 26.

 

 

Szent Sebestyént ünnepelte Székesfehérvár

1739-ben, a pestisjárvány idején fogadalmat tettek a hívek Székesfehérvár Felsővárosában, Szent Sebestyén közbenjárását kérve a gyilkos betegség megfékezésére. A vértanú szent akkor a legnépszerűbb szentek közé tartozott, őhozzá fordultak az embereket vagy állatokat pusztító járvány idején. Miután a fogadalmi templom elkészült az Ő tiszteletére, böjttel, körmenettel és ünnepi szentmisével emlékeztek meg a felsővárosiak a segítő szentről, emléknapjáról.

A hagyományoknak megfelelően idén is a város papságával koncelebrált, püspöki szentmisével kezdődött a búcsúünnep. Az eseményen részt vettek a város közéleti vezetői és a felsővárosi oktatási intézmények képviselői, óvodások és diákok egyaránt. Spányi Antal megyés püspök ünnepi beszédében Ferenc pápa éppen befejeződött Srí Lanka-i és Fülöp-szigeteki látogatásáról beszélt. Amikor a manilai fiatalokkal találkozott, két egykori utcagyerek kérdezte Tőle: „Miért engedi meg Isten, hogy a gyerekek az utcán nőjenek fel?  Ferenc pápa a könnyeivel válaszolt.

„Talán hasonlót érezhettek a mi elődeink is, amikor szembe találták magukat a szörnyű járvánnyal, amely ellen semmit sem tudtak tenni” – mondta a főpásztor. „Miért itt és most terjed a halálos betegség? Vannak kérdések, amelyekre nincs válasz, de egy biztos, hogy nyomorult helyzetünkben nem hagy magunkra Isten. A halálos veszélyben is találkozhatunk Vele.”  Végül hozzátette: „Egykor a nagy erejű közbenjáróhoz fordultak segítségért a fehérvári hívek, és szabadultak meg a bajból. Amikor visszagondolunk a régiekre, ne felejtsük, bizalommal és tiszta szívvel kell kérni, hogy imánk meghallgatásra találjon, Isten dicsősége nyilvánvaló lehessen.

A Szent Sebestyén-napi ünnepi szentmise egyben alkalmat adott arra is, hogy Spányi Antal megyés püspök köszöntse püspökelődjét, Takács Nándort születése ünnepén, és megköszönje a felsővárosiak kitartó hűségét a város fogadalmi napjának ünneplésében.

BPK
Fényképeket készítette Gersztheimer Zsolt

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár


< 2020. június >
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

 


 

  


 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk