Ökumenikus imahét 2024 - harmadik nap - beszámoló

2024. 01. 23. | | 2024. 01. 24.

 

 

Isten nem terhel erő felett az irgalmasságban – Steinbach József református püspök hirdetett igét Székesfehérváron, az ökumenikus imahét harmadik alkalmán

2024.01.23. – A 2024-es ökumenikus imahét Székesfehérváron meghirdetett alkalmainak harmadik estéjén ismét a baptista imaházban gyűltek össze a Krisztus-hívők, hogy együtt imádkozzanak lelkipásztoraikkal. Az erre az évre kiadott istentiszteleti útmutató szerint az imaest témája az irgalmas szamaritánus történetéről szólt. Az est igehirdetője Steinbach József református püspök volt.

A közös imádságon lelkipásztortársait és a résztvevőket Kovács Dániel baptista lelkész köszöntötte. Berze János református lelkész imádkozott az egységért, a Lélek ajándékaiért. Spányi Antal püspök a Rómaiakhoz írt levélből a szeretet főparancsáról szóló részt olvasta fel, majd Czető Bálint evangélikus lelkésztől a 119. zsoltár szavai hangzottak el. Az evangélium erre a napra kijelölt részét Brunner Vilmos református lelkésztől hallhatták a hívek.

Steinbach József református püspök tanításában arra szólított fel, hogy az irgalmas Isten szeretetével gondoljuk végig, kik azok, akiknek felebarátként szükségük van segítségünkre. „Ez nem könnyű kérdés, Jézus Krisztus újjászülő, határtalan irgalmára és szeretetére van szükségünk, hogy krisztusi választ adjunk a kérdésre, és eszerint tudjunk élni. Hogy irgalmatlanságunk krisztusi irgalmassággá formálódjék, azt egyedül az Úr tudja megtenni, az egyetlen Irgalmas Szamaritánus, aki irgalmassá formál minket. Hogy éljük azt, szeressük Istent, és benne újjászületve szeretni tudjuk a felebarátot” – fogalmazott a püspök, majd arról beszélt: a törvénytudót az irgalmatlanság lelkülete késztette újabb és újabb kérdésre, amelyre Jézus irgalmassággal teli választ adott. Isten népe körében is megkísért bennünket a Gonosz, mert ki akarunk térni a jézusi válasz elől, és önmagunkat akarjuk érvényesíteni. Ez a mi irgalmatlanságunk, mert szeretnénk leszűkíteni a kört, ki nem a felebarátom. „Isten igéje tükröt tart elénk, Jézus azt mondja, a felebarátom minden ember, aki szükséget szenved, akit bármilyen módon megtámadtak, kifosztottak, aki kiszolgáltatott helyzetbe került. A felebarátodat észre kell venni, meglátni, megszánni és cselekedni. Mint az igazi szamaritánus, Jézus Krisztus. Ő gyógyított, megoldást adott, hogyan értelmezzük a felebarátot, és arra figyelmeztetett, ne mérlegeljük, hogy a segítség mibe kerül, miről kell lemondanom. És ne ítélkezzünk a másik felett, hogy miért nem vigyázott magára. Ne mentegetőzzünk, hogy nekünk is megvan a magunk baja.”

Beszéde végén a püspök arra biztatott, ha valaki bajba kerül, és mi találkozunk vele, akkor lássuk meg, minket rendelt oda az Isten segítségül. „Jézus minden korlátot áttörve kijelentette, hogy a felebarát az embertársad. Isten nem terhel erő felett az irgalmasságban. Ki a Te Lázárod? Fel kell vállalnunk a krisztusi szeretet kockázatát, az irgalmasság, a szeretet cselekvésében. … A mai világban ez az egyetlen megoldás a világ kegyetlenségére. Ahogy én szerettelek Titeket, úgy szeressétek Ti is egymást! A felebarátot!” – zárta gondolatait a püspök.

Az ökumenikus istentiszteletet a közös imádság zárta. A Miatyánkot Imre Bálint református esperes, a Hiszekegyet Tóth Tamás plébános vezetésével mondták el. Végül az igehirdető püspök áldotta meg a jelen levő híveket.

Berta Kata
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor
Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

 


 

 


Kapcsolódó videóanyag

Képtár

 

 


 

  


 

 


  
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk