Ökumenikus imahét 2024 negyedik nap - beszámoló

2024. 01. 24. | | 2024. 01. 25.

 

 

Figyelmes, megálló, észrevevő szeretetünkkel legyünk Isten szeretetének közvetítői! - Tornyai Gábor plébános igehirdetése az ökumenikus imahét negyedik alkalmán Székesfehérváron

2024.01.24. – A Krisztus-hívők egységéért tartott ökumenikus imahét negyedik napján a székesfehérvári Budai úti Református Templomban gyűltek össze Székesfehérvár keresztény felekezeteinek hívei, hogy közös imádsággal vallják meg hitüket Jézus Krisztusban. Az igehirdető, Tornyai Gábor plébános az irgalmas szamaritánus példázatából az afrikai keresztények által erre a napra megadott igerészéről mondott tanítást. Arról beszélt, hogyan ismerjük fel Istentől kapott ajándékainkat, amelyekkel megfelelő módon, érzékenyen és hatékonyan fordulhatunk a szükséget szenvedőkhöz.

A befogadó közösség nevében Berze János református lelkész köszöntötte a keresztény felekezetekből érkező híveket. Dózsa István plébános buzdított, a keresztények látható egységéért szóló közös istentiszteleten halljuk meg a hívást arra, hogy szeressük Istent, és úgy szeressük felebarátunkat, mint magunkat. A szeretet parancsát emlékezetünkbe idézve, hálaadással és örömmel fogadjuk, hogy a szeretet istenével találkozunk. Ludvigné Izsay Szilvia református lelkész imádságában arra kérte az Urat, hogy lássuk meg mindig a szükséget szenvedőket, és krisztusi szeretettel gyógyítsuk sebeiket.

Az imaesten Izajás próféta könyvéből a helyes böjtről szóló részt Kovács Dániel baptista lelkész idézte. Léder Tamás református segédlelkész a 34. zsoltárból olvasott fel, majd Balogh Péter baptista lelkész imádkozott a keresztények egységéért. Berze János lelkész, a Szentlélek Istenhez szóló fohászkodása után az est igehirdetője mondta el tanítását.

Tornyai Gábor plébános az irgalmas szamaritánus történetéből az „Amikor meglátta, elkerülte” – igerészről elmélkedett. „A földön fekvő, összevert embert a pap és a levita látta, de otthagyta, mert úgy érezték, szolgálatuk és törvényük fontosabb a segítségadásnál, nem az Ő dolguk ez. Az irgalmas szamaritánus pedig nemcsak meglátta, hanem észre is vette a szükséget szenvedőt, és segített rajta. A szeretetnek van szeme, meglátja és észreveszi azt, aki rászorul.” – kezdte gondolatait a plébános, majd arról beszélt, az irgalmasság alapja, ez a megálló, figyelmes és észrevevő szeretet. Az irgalmasság testi és lelki cselekedeteinek gyakorlása erre szólít bennünket. Mert az irgalmasság nem más, mint önajándékozás. Amink van, azt adjuk. Nem biztos, hogy földi értelemben gazdagok vagyunk, de mindannyiunknak van valami, amivel mi rendelkezünk, amit az Istentől kaptunk ajándékba. „Az az ember tud jól szeretni, aki kiegyensúlyozott, tudja, milyen gazdagsággal rendelkezik, és mer szembenézni a gyengeségeivel is. Nem túl- és nem alulértékeli magát, hanem helyesen látja saját értékeit, és úgy tud segíteni.”

A plébános Benedek pápa Deus caritas est, vagyis az Isten a szeretet című enciklikáját idézve elmondta: csak, aki tudja, hogy Isten szeretetéből megajándékozott ember, tudja, hogy rászorul az Úr szeretetére, és elfogadja azt, az tud másokon segíteni. „Istennek figyelmes szeretete van, Ő látja az én szükségemet és nem hagy magamra. Megajándékoz engem. Kereszténynek lenni azt jelenti, hogy Isten Fiára hasonlítok, tudom, mim van és tudom, mit tudok adni másoknak. Megállni, észrevenni, felemelni, türelmesnek lenni és imádkozni, ez mind ajándék. Egyetlen szeretetből születő gesztussal meg tudom mutatni Isten szeretetét. Figyelmes, megálló, észrevevő szeretetünkkel így legyünk Isten szeretetének közvetítői!” – zárta gondolatait Tornyai Gábor.

Az igehirdetés után Bencze András evangélikus püspökhelyettes vezetésével közösen dicsérték és fohászkodtak az Úrhoz a zsoltáros szavaival, majd az Úr imáját és az Apostoli hitvallást Brückner Ákos Előd plébánossal együtt mondták el a hívek.

A záróima után Tornyai Gábor plébános, Bencze András evangélikus püspökhelyettes, Kovács Dániel baptista lelkész és Berze János református lelkész áldotta meg a jelenlevőket.

Az ökumenikus imahét negyedik alkalmán Székesfehérvár Ökumenikus Kórusa végezte a zenei szolgálatot Dóczy István vezényletével és Tóka Szabolcs orgonaművész kíséretével.

Berta Kata
Képek: Kovács Marcell
Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

 


 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

 

 


 

  


 

 


  
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk