Püspöki áldás a felújított Vizivárosi templomra - beszámoló

2008. 11. 09. |


 

„Minden rosszban van valami jó” - idézte a régi magyar mondást Kiss János helynök, nagyprépost, a Vízivárosi templom (Jézus Szíve) plébánosa. A tavaly májusi, hatalmas erejű vihar során ugyanis a templom súlyosan megrongálódott, azonban széleskörű, példa nélküli összefogással külső felújítása a vártnál is gyorsabban megvalósultl. Örömmel és hálatelt szívvel köszönte meg a hívők és nem hívők bőkezű adományaiból összegyűlt, több mint 5 millió forintot, a város polgármesterének 1 milliós segítségét. Megköszönte a Fejér Megyei Hírlap főszerkesztőjének az adománygyűjtő hirdetéseket, az építésznek és munkatársainak a fáradságot nem ismerő, gyors és kiváló minőségű munkát. Nem utolsó sorban köszönetet mondott a megyés püspöknek és az irodaigazgatónak a támogatásért és biztatásért, amely végigkísérte felújítási munka minden lépését. 

Spányi Antal püspök ünnepi szentmise keretében megáldotta a templomot és Isten áldását kérte mindazokra, akik megnyitották szívüket a kérésre: imával és anyagilag is segítették a templom megújulását. A főpásztor homíliájában nemcsak a kőből épült templomról, hanem a szív és a lélek templomáról is beszélt. „A templom Isten szeretetét hirdeti, aki szeret az emberek közt élni” - mondta. Ezért kopogtat szívünk ajtaján, hogy tiszta, erkölcsös, a hitet befogadó szívekben lakhelyet találjon magának. Ilyen lelkekből, az Istent szeretők élő közösségéből, „eleven kövekből” épül fel az Egyház, Krisztus titokzatos teste.

A megyés püspök megemlékezett a Lateráni Szent János-bazilika felszenteléséről, amelynek jubileumát ugyanezen a napon ünnepelték a keresztények szerte a világon. Ez a bazilika a római pápa székesegyháza, jelentőségét egyedül a vatikáni Szent Péter-bazilika előzi meg. A Vízivárosi templom nem a legnagyobb templom a városban, jelentőségét mégis mutatja ez az összefogás. Sok tízezer ember megy el előtte naponta, akik ha rápillantanak nem kopott, hanem megújult, szép templomot látnak, olyat amely jelzi: „élet van” falak mögött. 

"A nehéz idők, amelyeket élünk, a létbizonytalanság, a félelem a jövőtől azt mutatja, ha nem fogunk össze, elveszünk. Legyen példa előttünk ez az összefogás itt Vízivárosban" – fejezte be beszédét Spányi Antal püspök.

 

Berta Kata
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor

 

 

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk