Püspöki áldásban részesülnek az egyházmegye családjai Bodajkon - beszámoló

2024. 03. 09. | | 2024. 03. 10.

 

 

 

Lezárult a Szeretetkaland 2024, a Székesfehérvári Egyházmegye idei házasságmélyítő programja – Püspöki áldásban részesültek a családok Bodajkon

2024.03.09. – Lezárult a Szeretetkaland 2024, a Székesfehérvári Egyházmegye idei házasságmélyítő programja. Tizenegyedik alkalommal hirdette meg a Székesfehérvári Egyházmegye Családpasztorációs Irodája a nagy sikerű internetes kapcsolatmélyítő játékot, amely több héten keresztül „szerelmes kalandtúrára” hívta a házasokat. A program zárásaként a szervezők Bodajkra, a Mindenkor Segítő Szűz Mária kegyhelyre hívták a vállalkozó párokat, hogy megismerjék egymást és megosszák egymással a próbák nehézségeit és örömeit, amelyek segítettek kapcsolatuk újrafelfedezésében, megerősítésében. A házaspárokat Spányi Antal megyés püspök szentmise keretében áldotta meg.

A Szeretetkaland elnevezésű program egyik fő célja a házasságban élők megerősítése. A Székesfehérvári Egyházmegyei Családpasztorációs Iroda, a Borbély, Varga és Tamás család közreműködésével, a házasság hetéhez kapcsolódóan hívott meg minden vállalkozó házaspárt egy szívet és lelket melengető „kirándulásra”. A felhívás sokakhoz, még a határon túlra is eljutott, így több mint 120 pár végezte el a házastársi próbákat.

A bodajki zárórendezvényen a házaspárok azt jelezték vissza, hogy sokat jelentettek a kapott feladatok, mert bármennyire is apró dolognak tűnik, nem része a hétköznapjaiknak, hogy kettesben beüljenek egy kávézóba, kéz a kézben sétáljanak, vagy éppen szép üzeneteket fogalmazzanak meg egymásnak, kettesben társasjátékozzanak, vagy főzzék meg a napi vacsorát. Többen felkeresték azt a templomot, ahol párkapcsolatuk kezdetén együtt vettek részt a szentmiséken, vagy ahol megismerkedtek és megszerették egymást. Ezeket most feladatszerűen be kellett építeniük a tennivalóik sorába, s nagy élmény volt számukra újra megtapasztalni a minőségi időben töltött együttlét örömét. A szerelmes próbákat kifejezetten élvezték, a kétszemélyes feladatok elvégzésének öröme többeknek segített abban, hogy a felmerülő nehézségek ellenére is teljesítsék a feladatokat a megadott határidőkig.

A Szeretetkaland program zárótalálkozóján Spányi Antal megyés püspök, a kezdeményezés fővédnöke mutatott be szentmisét Ugrits Tamás pasztorális helynökkel. A főpásztor abban erősítette meg a párokat, Isten terve, hogy a házasságban megmaradjanak hűségben és szeretetben. Bár az élet számos nehézséget hordoz, az Úr megajándékoz minden házastársat szeretetével, hogy tovább adják azt a családjukban, a körülöttünk élőknek. „Nehézségek nélkül nincs emberi élet. A házasságban is szükséges az a többlet erő, az a kegyelem, amit Istentől kapunk, hogy a gyengeségeinken felül tudjunk emelkedni. A világ, mintha szét akarná zilálni a családot, a Gonosz a Szentlélek elleni bűnökkel támadja a szíveket, az emberi gondolkodást. Alig hallunk arról, hogy férfiak és nők hűségben, békében, szeretetben leélték életüket, és nemcsak a házasság szépségeit nézték, hanem annak keresztjét is vállalták. Egyre kevesebben hiszik el a megtapasztalást, hogy nap mint nap lehet újra kezdeni. Sok út van az ember életében, sok vezet boldogtalanságba, kudarcba. De a hűség, a szeretet, az odaadás, az Istenre tekintés útja vezet el minket az igazi boldogságra. Isten terve, hogy ebben a tévelygő, értéket vesztő világban a boldog keresztény házasságok szépségéről, a családi élet gazdagságáról és szépségéról tegyünk tanúságot.”

A főpásztor a szentmise keretében imádkozott a családokért, és külön áldásban részesítette a zarándoklaton részt vevő a házaspárokat.

Berta Kata
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor
Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

 


 

Tavalyi beszámoló:

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk