Püspöki szentmise Krisztus Király ünnepén - beszámoló

2009. 11. 22. |

 

szentmise

 

Vasárnap délelőtt Krisztus Király ünnepén az Almássy-telepi Krisztus Király templomban mondott ünnepi szentmisét Spányi Antal püspök, aki szentbeszédében beszélt arról, hogy Jézus Krisztus földi életében mindenben hasonlóvá vált hozzánk a bűnt kivéve. Életében nem a megbecsülés vette körül, hanem a megnemértés és a kitaszítottság. Akik hallgattak rá, azoknak sem volt más sorsa. Szegény és egyszerű ember volt. Emberi mivoltán keresztül sugárzott királyi méltósága. Tanításában központi helyet foglal el Isten Országa, melynek ő királya.

Egy ország ott van, ahol az emberek a törvényeit magukra nézve kötelezőnek tartják, megtartják és követik. Ennek a világnak az országai a szerzés törvényére épülnek. Jézus idejében a zsidók egy hatalmas, virágzó birodalom részeként éltek, és vágyakoztak önállóságra, egy saját országra, melyet Istentől kapnak. Jézus ekkor hirdette meg Isten Országát. Ennek az országnak a törvénye egészen szokatlan: a nyolc boldogság és hegyi beszéd világa határozza meg. „Amit akarsz, hogy neked tegyenek az emberek, azt tedd meg a másiknak”. A szentjeink megértették az ország lényegi törvényét: kiléptek maguk szűk világából a Szeretetet követve, megnyíltak Istenre és embertársaikra. Szentjeink példája előttünk áll: közöttük Szent Imre, Prohászka Ottokár, Kaszap István, Bogner Mária Margit. Ők nem gazdagok és sikeresek a világ szemében, mégis gazdagok. Isten országa nem ebből a világból való; mégis elérhető számunkra, mert itt van köztünk.

A szentmise gyűjtése - ezen a napon az országban mindenhol - a Karitász javára történt. Szent Erzsébet ünnepéhez kapcsolódóan Szent Erzsébet kenyeret osztottak a mise befejeztével. A zenei szolgálatot az egyházközség énekkara végezte. 

A szentmise után az egyházközség agapéra látta vendégül a megjelenteket a templom melletti közösségi házban, ahol a továbbiakban kötetlen beszélgetés folyt.

 

- Marian -

 


 

Korábbi évek beszámolói:


Képtár

 


 

  


 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk