A vértessomlói Sarlós Boldogasszony templom búcsúja - gyermekeket váró, hordozó családok megáldása - beszámoló

2016. 07. 03. | | 2016. 07. 04.

 

 

„Isten álma, az ember boldogsága” - A gyermekre várók búcsúja Vértessomlón

2016.07.03. - Sarlós Boldogasszony ünnepén imádkozzunk bátran, hittel, reménységgel a születendő gyermekekért és könyörögve kérjük Isten áldását családjainkra!  - mondta Spányi Antal megyés püspök a hagyományos vértessomlói búcsún, a majd 300 éves Mária kegyképhez érkező zarándokoknak.

1734-től élnek katolikus németek a településen, akiknek tanúsága szerint a Boldogságos Szűz itt sok bajbajutott ember fohászát hallgatta meg. 1736-ban került a templomba a bécsi kapucinusok Nyomorultak, Szorongatottak, Bajbajutottak Segítője kegyképének, ma is tisztelt másolata. Az elmúlt századokban a község búcsújáró hellyé vált, ahová különösen Sarlós Boldogasszony napján zarándokolnak a hívek Mária közbenjárását kérve. A vértessomlóiak idén is imádságos lelki programokkal, virággal díszített úttal várták a zarándokokat.

A hagyományokat folytatva templomi és történelmi zászlókkal érkeztek, népviseletbe öltözött hívek a környező településekről. A zarándokok között voltak közéleti vezetők is. A szokásnak megfelelően a falu közepén álló kápolnától a megyés püspök vezetésével gyalogosan közelítették meg a kegytemplomot.

„A fiatalok között sokan vágynak gyermekáldásra és sok mindent megtesznek érte. Sarlós Boldogasszony közbenjárását kérve, itt Vértessomlón, megáldjuk a gyermekekre várókat, mert tudjuk, nem magától értetődő a gyermek születése, hanem Isten ajándéka. Az Ő álma, hogy az ember boldog legyen.” - mondta a főpásztor a szentmise keretében, a kegytemplom szomszédságában megépített, a mintegy 2 ezer virággal, gazdagon díszített oltárnál.

Spányi Antal püspök beszédében felhívta a figyelmet a búcsúnap lényegére, az Isten áldásában, jelenlétében történő találkozásokra. Kiemelte Mózes, Jeremiás, Illés próféta, valamint az Apostolok, különösen Szent Pál találkozását az Úrral, Jézus Krisztussal. Hangsúlyozta, hogy Mária Erzsébetnél tett látogatásának csodája, hogy mindketten Isten jelenlétének titkát hordozták.

A szentmise végén a főpásztor bejelentette, jövőre hálatáblát állítanak mindazoknak a gyermekeknek a születésére emlékezve, akiknek élete a kegyhelyen kapott áldás után indult el.  Kérte, hogy továbbra is tegyenek tanúságot mindazok, akik eddig levélben jelezték, hogy hálából zarándokoltak el a vértessomlói Máriához, mert imáikat meghallgatta a Szűzanya és gyermekáldásban részesítette őket.

2011 óta hívja Spányi Antal püspök a gyermekeket váró, hordozó, és gyermekáldásért fohászkodó családokat, házaspárokat a vértessomlói búcsúi szentmisére. Öt év után már nemcsak a környékbeli, hanem távolabbi helyekről is érkeznek fiatal párok, hogy imádkozzanak és a Gyermeket hordozó Szűz Mária közbenjárását kérve főpásztori áldásban részesüljenek.

Berta Kata
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk