Bogner Mária Margit halálának évfordulója - beszámoló

2010. 05. 15. |

 

tömeg a templomban

 

Bogner Mária Margit vizitációs nővérre emlékeztek halálának évfordulóján az Érd-Óvárosi Szent Mihály templomban. A püspöki szentmisén jelen voltak Mons. Ugrits Tamás irodaigazgató, Hajdu Ferenc provikárius, Boros Zoltán plébános, egyházmegyés papok, a Bogner család tagjai, a Vizitációs Rend és a Szeretet misszionáriusai rend tagjai és számos zarándok. A délvidékről származó Bogner Mária Margit tiszteletére Szabadkáról és környékéről is érkeztek zarándokok.

Spányi Antal megyés püspök a szentmisében felidézte a „magyar Kis Terézként” emlegetett nővér életútját, amely sok tekintetben párhuzamosságot mutat Kaszap István életével is. A már gyerekkorában mozgássérültté váló Margit, komoly lelki életet él, bérmálkozása igazi megtérés. Magánfogadalmakat tesz és hosszas, súlyos betegség után 1927-ben belép a vizitációs nővérek thurnfeldi (Tirol) kolostorába. 1928-ban a rend első magyarországi zárdájában, Érden ő az első novícia. A zárda kiemelkedő egyénisége, aki kisugárzásával és belső erejével sokak csodálatát nyerte el. 1932-ben tett örök fogadalmat, amely után mindkét tüdejét megtámadta a gyilkos kór. A szenvedés iskolájában edzette az Úr. Türelemmel viselt betegségek után egy évvel később, fiatalon halt meg. A szerzetesrend első magyarországi kolostorában az első fogadalmas nővér a szeretet első áldozata lett. Sírja ma is valóságos zarándokhely az Érd-óvárosi templom kertjében. A püspök beszédében kihangsúlyozta: Benne beteljesedett Krisztusnak az a mondása, hogy „aki odaadja életét, megtalálja azt.”

A püspöki szentmisére édesanyjával és testvérével érkezett Maria Januszewicz, az a fiatal lengyel lány, akinek életében csodálatos gyógyulást hozott Bogner Mária Margit közbenjárása. A Varsóban született Mariát 10 éves korában súlyos baleset érte, amelynek következtében kómába esett, az orvosok nem láttak reményt  életben maradására, felgyógyulására. Édesanyja a Varsóban élő vizitációs nővéreket kérte imára, akik ismerve Bogner Mária életét, hozzá fohászkodtak. Maria egy hónap után visszatért a kómából és teljesen meggyógyult. Nemrég fejezte be egyetemi tanulmányait és most Franciaországban él.

A Vatikánban elfogadták csodálatos gyógyulásnak Maria esetét, amelyet az orvosprofesszorok jelentése is alátámasztott. Ez a gyógyulás reményt ad arra, hogy Bogner Mária Margitot a közeljövőben boldoggá avatják.  Születésének századik évfordulóján, 2005-ben Spányi Antal püspök történelmi bizottságot nevezett ki a boldoggá avatás intézésére. Idén arra kérte a székesfehérvári egyházmegye papjait, hogy a hívekkel együtt minden szentmisében Kaszap István mellett Bogner Mária Margit boldoggáavatásáért is imádkozzanak.

- BPK -
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk