Egyházmegyei Ifjúsági Zarándoklat - beszámoló

2011. 09. 24. |

 

Az idei évben szeptember 23-24. között rendezték meg az Egyházmegyei Ifjúsági Zarándoklatot, amely évről évre fiatalok százait indítja útnak Mórról Bodajkra.

A zarándoklat első napja különleges alkalom volt, hiszen a madridi Ifjúsági Világtalálkozó fiataljainak utótalálkozója is volt egyben. Fontos volt, hogy először az Úr előtt csendesedjen el a szívünk, ezért szentségimádással kezdtük a péntek estét. Galambos Éva és fehérvári csapata gyönyörű taizé-i dallamokkal segítette mindezt.

 

pihenő feszülettel

 

Majd egybegyűlve először is Nobilis Márió atyát köszöntöttük és ajándékoztuk meg, hálát adva a sok éves ifjúsági referensként végzett munkájáért, megköszönve azt a sok szolgálatot, melyet tanulmányai miatt most egy ideig nem tud folytatni.

Ezután következett a móri fiatalok kis meglepetés-jelenete, humorosan bemutatva a madridi zarándoklat szépségeit és nehézségeit is. Majd képvetítéssel és tanúságtételekkel is próbáltuk megosztani másokkal a zarándoklat kegyelmeit, szívünkben őrzött ajándékait. Az este hátralevő részében pedig a Forró Cappuccino közösséggel dicsőíthettük az Urat énekekkel, zenével, tánccal.
 
Másnap reggel Brückner Ákos Előd O.Cist. atya fergeteges előadását hallgathattuk meg, aki egymással, önmagunkkal és Istennel való kapcsolatunkról tanított, és még meg is tornáztatott mindenkit.

Majd indult a gyalogos zarándoklat Bodajkra. A közben levő három állomáson piliscsabai, törökbálinti, és biai fiatalok tettek csodálatos tanúságot hitükről: annak gyökereiről, növekedéséről, a közösség megtartó erejéről, és az imádság tápláló erejéről. Nagyon sokat jelentett, hogy mertek önmagukról, saját hitükről, életükről, közösségükről mesélni!

A gyönyörű napsütésben volt mód arra is, hogy magányosan gondolkodjunk el, vagy másokkal beszélgetve osszuk meg egymással saját hitünk helyzetét, erejét vagy éppen gyengeségét.

Hajdu Ferenc provikárius, plébános atya, aki érdi fiatalok csoportjával érkezett a zarándoklatra, tolmácsolta az ünnepi záró szentmisén idén részt venni nem tudó Spányi Antal püspök atya szavait, miszerint szeretettel köszönti a fiatalokat és noha sajnos most nem tud jelen lenni, nagyon fontosak ők neki, az egyháznak és Istennek.

Hajdu Ferenc atya homíliájában három történet elmesélésével és magyarázatával bíztatta a fiatalokat. Ne higgyenek annak, hogy az egyházat „vakok” vezetik, hanem legyenek biztosak abban, hogy olyan „sofőrjük” van, aki valóban ismeri az utat; nyugodtan rábízhatják magukat Istenre és az egyházi vezetőkre. Tudjanak róla, hogy fontosak az egyháznak és Isten mer feladatot bízni rájuk, és biztos abban, hogy a feladat teljesítésére képesek. Végül beszélt arról, hogy a papi hivatásban nem az a lényeg, hogy a pap ad ajándékot Istennek, hanem Isten ajándékozza meg meghívásával az Őt meghalló embert.

A zenei szolgálatot fiatalok látták el, pergő ritmusú, szépen előadott dicsőítő énekekkel.

Hála Száraz László atyának, a szervezőknek és segítőknek, de legfőképpen a Jó Istennek, hogy együtt lehettünk, és együtt erősödhetett hitünk!

 

- Virág Orsolya Brigitta és Marian -
Fényképeket készítette Marian és Kemény Bori
Videó: Somogyi Tamás

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk