Egyházmegyei Zarándoklat Bodajkra - beszámoló

2009. 09. 13. |

 

A Papság Éve kiemelt eseményeként meghirdetett bodajki zarándoklatra több mint kétezer ember zarándokolt el, hogy a Székesfehérvári Egyházmegye ősi búcsújáró helyén együtt imádkozzon a Segítő Szűzanyához. A kegyhelyen, melynek kialakulását Szent István királyhoz és Imre herceghez köti a hagyomány, Spányi Antal megyés püspök tartott búcsúi szentmisét.

 

tömegek áldoznak a zarándokudvaron

 

A Segítő Szűzanya napjára a felkészülést, már az ünnep előestéjén megkezdték. Keresztutat jártak a zarándokok a Kálvárián, szentmisén, körmeneten vettek részt, majd éjfélig virrasztottak. Másnap az ünnep legfőbb eseményén, a püspöki szentmisén sok kisgyermekes család is csatlakozott hozzájuk, valamint részt vettek közéleti vezetők is.

A megyés püspök beszédében arra bíztatott mindenkit, tegye mérlegre saját magát és értékrendjét. Elvesztette-e jelentőségét a hit, az imádság életünkben, csak az azonnal kézzelfogható dolgok fontosak számunkra. A püspök személyes tanúságtételt mondott az ima erejéről. Egy évvel ezelőtt ezen a helyen Isten és Mária elé tárta az egyházmegye papságának nehézségeit, a súlyos paphiányt és meghirdette a Prohászka Imaszövetséget. A hívekhez eljutott az imádságra hívó szó és ma már kétezren imádkoznak az imaszövetségben a papság megerősödéséért és új papi hivatásokért. Öt fiatalt vettek fel a papi szemináriumba, ami örvendetes hisz tavaly még egy jelentkező sem volt.

Az ezredéves kegyhelyen soha, senki nem imádkozott hiába – mondta a főpásztor. Nemrég az egész egyházmegye papsága is imában ajánlotta fel magát a bodajki Segítő Szűzanyának. Őseink számára ez a hely, ahol a Szűzanya jelenléte betegeket gyógyított és nélkülözőket vígasztalt, mindig különösen fontos volt. A Szent Szűznek hozott, tiszta szándékkal vezérelt imádságaink, még ha emberi hibáktól nem is vagyunk mentesek, akkor is meghallgatást nyernek. Beszéde végén a főpásztor arra kérte a zarándokokat, kitartóan imádkozzanak a Szűzanyával, hogy a családok erkölcsileg és anyagilag is megerősödjenek a mai nehéz helyzetben. A szentmise végén a megyés püspök megáldotta a kegytárgyakat.

Az idei bodajki zarándoklatról is elmondhatjuk, alkalmat teremtett hitünk megélésére, gondolataink rendezésére és a közös imádság erejének megtapasztalására, melyet nem találhatunk meg mindennapjainkban.

- BPK -
Fényképeket készítette: dr. Berta Gábor

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk