Első csütörtöki Eucharisztia ünnep (Szent Imre) - beszámoló

2020. 08. 06. | | 2020. 08. 07.

 

 

Isten megmutatja magát nekünk – Elsőcsütörtöki Eucharisztia ünnep Székesfehérváron

2020.08.06. – A hagyományos elsőcsütörtöki Eucharisztia ünnepet augusztus hónapban a Szent Imre-templomban ünnepelték Székesfehérvár katolikus hívei és a város papsága. Spányi Antal megyés püspök vezetésével imádkoztak papi és szerzetesi hivatásokért, a családokért, egy beteg kislányért, az egyházért, a világ békéjéért. A főpásztor a szentmisében azt hangsúlyozta, Isten valóságosan része a mindennapi életünknek.

A megyés püspököt köszöntő Dózsa István plébános bevezető gondolataiban személyes élményét osztotta meg egy, a történelem viharait átélt határvidéki kis templomról, amelyet romjaiból a közelmúltban újítottak fel. „Megható volt látni a megszépült templomot, azt, hogy Istent nem lehet legyőzni. Semmiféle hatalom nem tudott ellene tenni, mégis hiányzott belőle valami nagyon fontos, az imádkozó közösség. … Köszönjük, hogy elsőcsütörtök célja imádsággal megtölteni a templomot, megújítani közösségeinket.”

A főpásztor beszédében kiemelte, Isten megmutatja magát nekünk, közénk jön, vállalja sorsunkat. Leszáll az emberi élet legmélyére, és egyre többet árul el önmagáról az ember számára. „Az emberek az évezredek során mindig törekedtek arra, hogy megismerjék az Istent. Ezért az Úr engedte, hogy az ember többféle módon megismerhesse Őt. Nemcsak a természet vagy a történelem eseményeiben mutatkozott meg, hanem szólt az emberekhez a próféták által. Jézus Krisztus személyében eljött hozzánk, hiszen a második isteni személy értünk lett emberré. Tanított, imádkozott, hirdette Isten országát, és ami beteljesedett küldetésének végén.”

A főpásztor a szentmise evangéliuma alapján a színeváltozás eseményéről is beszélt, amikor Jézus dicsőségének fényében megerősítette az apostolokat. Megmutatta, honnan jön az ember ereje, bármilyen sötétség is vár rá a világban, bármilyen fenyegető dolog kerül az életébe. „Mi most a szentségeken keresztül kötődünk Jézushoz. Amikor magunkhoz vesszük Krisztust, hogy ő tápláljon minket, szívünket nyitva kell tartanunk, hogy velünk maradjon. Minden megpróbáltatáson Őt szólítjuk, vele járjuk utunkat. … Az Úr megmutatja magát nem- csak az istenélményeken keresztül, hanem a szentségek által, és meghív a tanúságtevő életre. Ahhoz, hogy Isten szólhasson hozzánk, le kell mondanunk saját elképzeléseinkről, és meg kell hallanunk az Ő szavát, hogy kegyelmével formálja bennünk Krisztus szeretetét. Keressük napról napra, hogy mit tehetünk, és adjunk hálát, hogyha valamit is tehettünk.”

A szentmise végén Ugrits Tamás pasztorális helynök hirdette ki az egyházmegye aktuális közleményét, miszerint a jelenlegi járványhelyzetre való tekintettel, a hívek biztonsága érdekében, a hagyományos augusztus 14-i fogadalmi ünnepet csak zárt körben rendezik meg. Egyedül a meghívóval, vagy belépőjeggyel rendelkezők vehetnek részt a szentmisén és az utána következő körmeneten. A Fehérvár Televízió élő közvetítése interneten is elérhető lesz.

A főpásztor a szentmise utáni szentórában a Szentlélek irányításáért imádkozott, hogy az Oltáriszentségben fölismerjük Megváltó Urunkat, figyelni tudjunk Isten szavára, hogy minket is közbenjárókként használhasson az Úr mások gyógyulására és szabadulására. Végül a megyés püspök a tévedésektől szenvedő világért fohászkodott, a hitükért üldözöttekért, és azért, hogy az Egyház hűséges tudjon maradni küldetéséhez.

Berta Kata
Képek: Somogyi Tamás
Videó Berta Kata, Bágya Ferenc és Somogyi Tamás 

Korábbi évek beszámolói:


Kapcsolódó videóanyag

Képtár


< 2023. június >
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

 

 

 


 

  


 

 


 

 


 

 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk