Első csütörtöki Eucharisztia ünnep (Víziváros) - beszámoló

2017. 01. 05. | | 2017. 01. 09.

 

 

Felismerve Isten jeleit, eljutunk az Ő igazságához
Elsőcsütörtöki szentóra Székesfehérváron

2016.01.05. - Folytatódnak az engesztelő imaórák Spányi Antal megyés püspök vezetésével Székesfehérváron, minden hónap első csütörtöki napján. A város papságával a templomokat végigjárva a főpásztor a hívekkel együtt imádkozik a családokért, a békéért, új papi hivatásokért és az egész világért. A szentmisével kezdődő imaalkalmakra ebben az esztendőben is mindenkit szeretettel várnak.

Az év első közös Eucharisztia ünnepén Kiss János helynök köszöntötte a főpásztort, aki beszédében visszatekintett az idei adventi-karácsonyi időszakra. Ünnepeink számos ellentmondást is hordoztak, hisz sokan eljártak rorátéra, készültek lélekben a Messiás születésére, de sokan a családi ünnep helyett, az egyre népszerűbb „wellness karácsonyt” választották távol otthonukról, szeretteiktől. A megyés püspök hangsúlyozta az első karácsonyon sem értette meg a világ, hogy beteljesedett mindaz, amit az Úr oly régen megígért és prófétái által meghirdetett.

„Amikor eljött, mintha vakok lettek volna, képtelenek voltak bármit is megérteni, mintha valami nagy, sűrű áthatolhatatlan, és sötét köd nehezedett volna nemcsak a szemükre, hanem a szívükre is. Képtelenek voltak felismerni, hogy eljött az idő, az idők teljessége. Közéjük jött a gyermek, akire az Ádám és Éva óta egymást váltó nemzedékek vágyakoztak, várakoztak. Amikor nézzük ezt a kettősséget magunkba is kell tekintenünk, hogy Istennek minden igazságát, minden kinyilatkoztatását hisszük-e? Az egyház minden tanítását, egyértelműen és világosan elfogadjuk-e, befogadjuk-e és megéljük-e?”

A Spányi Antal püspök arról is beszélt, Vízkereszt ünnepének üzenete, hogy Isten számos jelet adott és ad mai is az életünk eseményein keresztül, hogy elinduljunk mi is az Úr felé és megtaláljuk Őt. A keresztény embernek fel kell ismernie ezeket a jeleket, amelyek megváltoztatják életét, és erről tanúságot kell tennie a világban. Ehhez állandó istenkapcsolatra van szükség a gyónás, a szentmise, az imádság, a szentírásolvasás, a szentségek által.

A szentmisét követő Szentórán a főpásztor arra kérte az Oltáriszentségben jelenlevő Urat, adjon tisztán látást, bölcsességet, hogy felismerjük a jeleket, amelyek elvezetnek az isteni igazsághoz, amelyek megmutatják, mi az igazán fontos az életünkben. Majd a közös elsőcsütörtöki imádság a hagyományos engesztelő imával zárult. A következő közös imaalkalom Urunk Bemutatásának ünnepe a székesfehérvári Szent Imre templomban lesz, 17 órai kezdettel.

Berta Kata
Képek: Somogyi Tamás
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

Korábbi évek beszámolói:


Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk