Első csütörtöki Eucharisztia ünnep (Ciszterci) - beszámoló

2022. 09. 01. | | 2022. 09. 02.

 

 

 

Isten akaratát teljesítsük be életünkbe! – Elsőcsütörtöki Eucharisztia-ünnep Székesfehérváron

2022.09.01. – A város papságával mutatott be szentmisét Spányi Antal megyés püspök a ciszterci Nagyboldogasszony-templomban, a hagyományos elsőcsütörtöki Eucharisztia- ünnepen. A főpásztor az imaalkalmon a város híveivel együtt fohászkodott a világ békéjéért, a magyar családokért, az Egyház és az ország jövőjéért, új papi és szerzetesi hivatásokért.

A szentmisében a főpásztor az imádság erejéről beszélt, amikor a hívő közösség együtt borul le Isten elé, hogy részesüljön Jézus áldozatából, miközben felajánlja saját áldozatát, és Isten szeretetébe helyezi egész életét. A csodálatos halfogás történetéről elmélkedve a püspök azt hangsúlyozta: „Péter és a többi tanítvány sok kudarcot élt meg a halászat során, pedig hozzáértő emberek voltak. Saját emberi tapasztalataikon felülemelkedve kellett hinniük a Mester szavának, amikor Jézus a lehetetlennek tűnő halfogásra szólította fel őket. „Evezz a mélyre és vessétek ki a hálótokat.” Más az, amit az ember a saját akaratából tesz és más, amit úgy végez, hogy rajta van Isten áldása. Hogy felismerte benne az Isten akaratát, és azt akarja beteljesíteni életében” – emelte ki beszédében a püspök.

A megyés püspök arra is felhívta a figyelmet, az Úr félelme nem a kurdarcoktól és a büntetéstől való félelem, hanem attól, hogy Isten szeretetét nem tudjuk befogadni az életünkbe. Elzárkózunk az elől, amellyel Isten jön el hozzánk. „Ha az isteni szeretet megérint bennünket, akkor nem lesz más utunk, mint az, hogy mi is emberhalászokká váljunk. Mint keresztény embereknek, az egyház tagjainak, sajátos küldetésünk, hogy egész életünkkel Krisztusról tegyünk tanúságot a világban, a környezetünkben, a munkahelyen, a családban, szeretteink körében, vagyis mindenhol. Ez ad értelmet életünknek, kibontakozásunk és békénk záloga, ha felismerjük Isten szándékát, és készek vagyunk kimondani: legyen meg a Te akaratod.”

A szentmise utáni a közös szentségimádáson a főpásztor azért fohászkodott, hogy mindig felismerjük Isten elgondolását saját magunkról. „Alakítsd életünket, formáld sorsunkat, mindennapunk fonalát sződd úgy, hogy egyre jobban megismerjük akaratodat. Adj nekünk imádságos lelkületet, és taníts minket imádkozni a Lélek csöndjének imádságával, amelyben a Te szavadat hallhatjuk! Segíts, hogy akaratod legyen életünk tiszta útmutatója, cselekedeteink mozgatója! – hangzott el az imában.

Az elsőcsütörtöki Eucharisztia-ünnep a Tantum ergóval, a szentségi áldással és a litániával zárult.

Berta Kata
Fényképeket készítette Kovács Marcell
Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

 


 

Korábbi évek beszámolói:

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk