Első csütörtöki Eucharisztia ünnep (Szent Imre) - beszámoló

2022. 11. 03. | | 2022. 11. 04.

 

 

Elsőcsütörtöki Eucharisztia-ünnep Székesfehérváron

2022.11.03. – A látható és a láthatatlan találkozása az Eucharisztia ünneplésének lényege. A középpontba helyezzük Jézust, aki az Oltáriszentség titka által megfogható és megfoghatatlan módon jelen van számunkra, közel kerülünk hozzá. – Ezekkel a gondolatokkal vezette be Dózsa István plébános Székesfehérváron az elsőcsütörtöki közös imádságot.

Szent Imrére is emlékezünk ezen a napon, aki csodálatos módon tudta Istennek szentelni életét. Fiatalon hunyt el, mégis hosszú utat járt be, hogy megtalálja Krisztust. Istenben beteljesedett életútja ma is példa számunkra – hangsúlyozta Spányi Antal püspök az ünnepen. „Szent Imre egész népünknek és Európának is közismert szentje lett. Tudjuk, hogy sírjához sok zarándok érkezett, ahol csodák történtek. Bár ifjan elhunyt, elhagyta népét, országát és atyját, mégis itt maradt velünk megfogható és megfoghatatlan módon. Érezzük közelségét, példájának elevenségét. Jó lenne, ha figyelnénk szilárd jellemére, ragyogó tisztaságára. Szent Imrének is része volt abban, hogy Szent István megtalálta a módját öregségében is, hogyan gondoskodjon tovább népéről. … Szent Imre halála után már nem mint földi király, oltalmazó vezér, hanem mint Égi pártfogó nyújt segítséget és támaszt országunknak, népünknek, nemzetünk szentjeivel együtt.”

A főpásztor az Oltáriszentség előtt Prohászka szavaival imádkozott, hogy az imádságos élet minden hívő számára erőteljes eszköz legyen Isten tervének megvalósításában. „Kell imádkoznom, mert ez lelkem növekedésének szabálya. … Az imádság a Lélek zónája, ott nő naggyá. Aki nem imádkozik, gyenge lesz, mert nem közeledik Istenhez, nem fejti ki azt az erőt, amit kapott…. A Lélek emelkedése, fejlődése az imában való fejlődés. Úgy kell imádkoznom, hogy a lelkem lélegezzék és töltekezzék Istennel.”

A papi hivatásokért mondott elsőcsütörtöki alkalmon Spányi Antal püspök végül arra biztatott, ha kell, áldozatok árán is, de mutassuk meg hitünket a mai hitevesztett világnak. Kérjük az Oltáriszentségben jelen lévő Jézust, segítsen bennünket tanúságot tevő emberekké válni.

Berta Kata
Fényképeket készítette Kovács Marcell
Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

 


 

Korábbi évek beszámolói:Kapcsolódó videóanyag

Képtár


< 2023. január >
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

 

 

 


 

  


 

 


 

 


 

 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk