Hősök vasárnapja - beszámoló

2014. 05. 25. | | frissítve 2014. 05. 27.

 

 

 

Hősök vasárnapján, Pákozdon a Katonai Emlékpark Doni Kápolnájánál gyűltek össze állami, katonai és egyházi vezetők, hogy tiszteletüket fejezzék ki az elesett katonáknak, akik a legtöbbet áldozták szeretteikért, hazájukért.

A katonahősökért tartott szentmisében Spányi Antal megyés püspök elmondta, tisztelettel emlékezünk és tekintünk azok felé, akiknek hivatása a földi társadalom védése, az emberi közösség oltalmazása, az emberi élet rendjéért való küzdés volt. „A katonák olyan szilárd értékrend szerint éltek, amelyben hivatásuk teljesítéséért akár az életüket is feláldozták. Tisztelettel hajtunk fejet tehát azok előtt, akik a közösségért odaadták saját karrierjüket, álmaikat, vágyaikat, elhagyták otthonukat, családjukat, barátaikat. A hősöket jelképező sírnál imádsággal ajánlunk őket Isten szeretetébe.”- hangzott el beszédében.

A hősök napi megemlékezésen részt vett Vargha Tamás a honvédelmi tárca államtitkára, aki a pákozdi katonai és egyházi tiszteletadást kiemelten fontosnak tartja, hisz a nemzeti kegyeleti emlékhely sokak számára ad lehetőséget a méltó emlékezésre.

A szentmise után Spányi Antal megyés püspök, Vargha Tamás államtitkár, Horváth Miklós Csaba Székesfehérvár önkormányzati  képviselője és Fucsku Sándor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka helyezett el koszorút a Don-kanyar Emlékműnél tisztelegve az idegen földön elhunyt magyar katonák áldozatvállalása előtt.

BPK
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor
Videó: Somogyi Tamás és BPK

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk