Húsvétvasárnapi ünnepi szentmise - beszámoló

2022. 04. 17. | | 2022. 04. 17.

 

 

 

Húsvétvasárnapi püspöki szentmise Székesfehérváron

2022.04.17. – Húsvétvasárnap Urunk feltámadásának napja, a liturgikus év legnagyobb ünnepe. Az Egyház azt a föltámadt Krisztust ünnepli, akié a hatalom és dicsőség mindörökké. A püspöki nagyheti és húsvéti szertartások a húsvétvasárnapi ünnepi szentmisével zárultak. Ezen a napon Spányi Antal püspök Székesfehérváron, a Szent Imre-templomban mutatott be ünnepi misét Ugrits Tamás pasztorális helynökkel, Dózsa István plébánossal és az egyházmegye papnövendékeivel. A világot kétezer év után is sötétség borítja be, de húsvétvasárnap azt üzeni nekünk, a sírkövet elhengerítették, Krisztus üres sírjából különös, mennyei fény áradt, és ez ragyog be ma is minden sötétséget a világban – emelte ki szentbeszédében a főpásztor.

„Amikor Jézus meghalt a kereszten, sűrű sötétség szállta meg a világot, sötétség borult az emberek lelkébe. Eltelt kétezer év, és velünk maradt az árulás, a hazugság, az önzés, a reménytelen magunkra maradottság érzése. A húsvétvasárnap azonban valami mást üzen nekünk, a sírkő elmozdult, és az üres sírból kiáradó fény beragyogta a világ minden sötétségét” – kezdte beszédét a főpásztor, majd arról elmélkedett, Jézus halála és feltámadása nem azért történt, hogy megvédjen minket a földi élet szenvedéseitől. Mária szívét is a fájdalom tőre járta át, miközben egész életében Jézust hordozta a szívében és a lelkében. A feltámadt Krisztus új teret nyitott az életünkben, új célt mutatott nekünk. Olyan erőt kaptunk Krisztus követésére, amelyet Mária és az apostolok is megtapasztaltak. Semmi más nem számíthat már, csakhogy szeressük Jézust, és amit Tőle kaptunk, azt továbbadjuk. Ez az egyetlen cél. Akkor lelkünkben béke, szeretet, a Szentlélektől kapott öröm és remény lesz. Húsvátvasárnap a feltámadt üres sírból kiáradó fény legyen erőnk, hogy bennünk éljen a feltámadt Krisztus, akinek szeretete és kegyelme által nem tehetünk mást, mint tanúskodunk Róla, megmutatjuk Őt másoknak a saját életünkkel, hogy Isten akarata teljesüljön a világban. Hitünk ennek az evangéliumi jó hírnek az állandó és hűséges továbbadásán alapul. „Húsvét örömhírének lelkes és bátor tanúságtevőkre van szüksége. Mint Krisztus minden tanítványa, mi is arra kaptunk meghívást, hogy tanúságot tegyünk róla – ez a feltámadt Úrtól kapott egyértelmű és magasztos küldetés. A Krisztusban kapott új élet örömhíre tükröződjön a keresztények életében, s változtassa meg a szíveket, az egész létet.”

Feltámadt Krisztus! – Valóban feltámadt! Az egyház így köszön húsvéttól pünkösdig a húsvéti időszakban. Ezekben a napokban az egyház a feltámadás misztériumát ünnepli, és megtapasztalja azt a nagy örömet, amely a jó hírből fakad: Krisztus legyőzte a gonoszt és a halált. Ez az öröm nem pusztán húsvét nyolcadában tart, hanem 50 napon át, egészen pünkösdig.

 Berta Kata
Fényképeket készítette: Kovács Marcell

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 
 

 

 

Képtár


< 2023. június >
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

 

 

 


 

  


 

 


 

 


 

 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk