Kaszap István emlékmise - beszámoló

2017. 03. 25. | | 2017. 03. 26.

 Imádságunk nem hull a semmibe - Kaszap István születésének 101. évfordulóját ünnepelték Székesfehérváron

2017.03.25. - Székesfehérvár mélyen tisztelt hitvallójára, a fiatalon elhunyt Kaszap István jezsuita novíciusra emlékeztek születésének 101. évfordulóján. Az ünnepi szentmise főcelebránsa Spányi Antal megyés püspök volt, homíliát mondott P. Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes. A koncelebrált szentmisén részt vett P. Vízi Elemér jezsuita tartományfőnök és a székesfehérvári egyházmegye megjelent papsága. Számos zarándok érkezett az ünnepre az egyházmegye határain túlról is.

A Kaszap István sírját őrző Prohászka templom plébánosa, Tóth Tamás köszöntötte az ünneplőket, a papokat, szerzeteseket, a városi önkormányzat és a honvédség képviselőit, a cserkészeket, a fiatalokat, a zarándokokat, a Kaszap Alapítvány és a Prohászka Imaszövetség megjelent tagjait. Kaszap István, aki Krisztus szenvedéseihez kapcsolódva, hitét mélyen megélve átélte a betegségéből fakadó szenvedéseket, sokak számára hozott gyógyulást, változást nehéz helyzetekből. Ha valaki akkor meggyógyította volna, most jezsuita szerzetesként tisztelnénk. Imái azonban nem hulltak a semmibe, megélte a szenvedést, amelyet vállalt, élete így nem vált hiábavalóvá, ma is segíti azokat, akik hozzáfordulnak. - hangsúlyozta a plébános.

Spányi Antal püspök a szentmise elején elmondta, nem mehetünk el észrevétlenül amellett, hogy a 101 évvel ezelőtt született Kaszap István éppen Gyümölcsoltó Boldogasszony napján látta meg a világot. Mária Istennek kimondott igenjének az ünnepén, látnunk kell, hogy Kaszap István élete is egyre inkább igen lett az Úr számára. Kereste élete útját, és megpróbálta felismerni és elfogadni azt, amit az hozhatott. Így emelkedett az ég felé, így lett közbenjárónk abban is, hogy a mi kimondott igenünk is egyre tisztább, egyre igazabb legyen Istennek.

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén az örömhír, a fény köré gyűltünk össze, a látás köré, a fizikai a lelki látás köré, amely az evilági fény és az Isten fénye köré csoportosul. Halljuk az Írást, amely Isten szava, amely Krisztusról szól, de igazából akkor értjük meg, ha Krisztusba öltözünk. - hangsúlyozta Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes, majd arról beszélt, hogy úton vagyunk és az egész emberi életünk erről szól. Egy nap sem mondhatjuk azt, hogy ugyanazok maradtunk, aki tegnap voltunk. Isten élő útitársunk és jelenléte életünkben - a gondolatainkban, a szívünkben, a körülöttünk élő világban - úgy vezet bennünket, hogy a megvilágosodás útján járva hozzá érkezzünk meg. A Kaszap Emlékévből őrizzük mai is a Van célom mottót. A szentéletű fiatal ugyanis olyan célt tűzött ki maga elé, amit nem Ő talált ki, hanem Isten személyes jelenlétében lelt rá. Kaszap István nyomdokain kezdjünk el mi is jobban látni, Isten szemével nézni azt, ami velünk történik. Ez a fiatal beszél nekünk a szenvedésről, annak értelméről, az úton levésről, amelyről a mi mindennapjaink is szólnak. A változás mindig nehéz, különösen a rosszra nem rosszal válaszolni, a gyűlöletre szeretettel felelni, de fontos, hogy a már megismert fényben, Krisztus fényében cselekedjünk. - emelte ki beszédében a szerzetes.

A szentmise után az ünneplő közösség a főpásztor, a szerzetesek és a papság vezetésével Kaszap István virágokkal teli sírjához vonultak, hogy imádkozzanak mielőbbi boldoggáavatásáért, és kérjék további közbenjárását.

Fényképeket készítette Lakata Pál 

Korábbi évek beszámolói:


  

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk