Megemlékezés az ’56-os áldozatokról - beszámoló

2010. 10. 22. |

 

megemlékezés a Bazilika oldalánál

 

A Székesfehérvári Egyházmegye szervezésében az egyházak vezetői az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire és mártírjaira emlékeztek a Székesegyház oldalánál elhelyezett emléktáblánál. Az ökumenikus rendezvényen Spányi Antal megyés püspök, Berze János református és Bencze András evangélikus lelkész imádságban kérték a boldog feltámadás, az örök béke és megnyugvás kegyelmét mindazokra, akik életüket áldozták másokért egy jobb jövő reményében.

Balsay István személyes hangú, gyermekkori élményeit felelevenítő ünnepi beszédében Shvoy Lajos megyéspüspök emlékirataiból is idézett, miszerint „1956. október 23-a aranybetűkkel fog ragyogni a magyar történelemben”.

Kiemelte, hogy emlékeznünk és emlékeztetnünk kell, mert „a legázolt, bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért és igazságért, mint bármelyik nép az elmúlt 20 esztendőben. Ahhoz, hogy ezt a történelmi leckét megértse a fülét betömő, szemét eltakaró nyugati társadalom, sok magyar vérnek kellett elhullania".

 

Balsay István beszéde:  1010megemlekezes56_balsay.pdf

 

A megemlékezésen részt vettek a megye és a város vezetői és a Szent Korona Szövetség tagjai. Az ünnepséget Pásztor Katalin és Fersch Renáta fuvolajátéka, valamint a Ciszterci Szent István Gimnázium énekkara és kamarazenekara tette szebbé, lélekemelőbbé.  

- BPK -
Fényképeket készítette: Lakata Pál

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk