Nagyboldogasszony ünnep - szentmise - beszámoló

2017. 08. 15. | | 2017. 08. 16.

 

 

Mária örök tanítást ad minden kor emberének - Nagyboldogasszony ünnepe Szent István Városában

2017.08.15. Szűz Mária mennybevételének ünnepén Spányi Antal megyés püspök tartott ünnepi szentmisét a székesfehérvári székesegyházban. A főpásztor a szentmisében Máriáról, mint a mindig Isten jelenlétében élő, értünk szüntelenül imádkozó Égi Pártfogóról beszélt. A szentmisén részt vettek a város vezetői is, hogy a fehérváriak Szent István királyt követve együtt ünnepeljék Nagyboldogasszony napját.

Ha az ember meg akarja élni a maga vallását, hozzá tartozik az életéhez, hogy imádkozzon. Sokféle módon és különböző időpontokban fohászkodnak sokan Istenhez, kérve Őt mindenféle ügyükben. Van az imádságnak egy olyan módja is, amikor nem beszélünk, hanem szemléljük hitünk titkait. Ilyen Mária személye is, aki Krisztus keresztje alatt mindannyiunk Anyja lett - kezdte beszédét a főpásztor.

Mária örök tanítást ad minden kor emberének - hangsúlyozta a főpásztor, mert soha életében nem szakadt el Istentől, egész életét Őhozzá igazította. Így értjük meg az angyali üdvözletkor igenjét, és akkor is, amikor halott gyermekét kezébe tartotta. Hittel bízott mindent Istenre, ma is azt üzeni nekünk, amit egykor a Kánai menyegzőn: tegyétek, amit a Fiam mond!

A megyés püspök arról is beszélt, hogy a keresztény ember sokféle jelzővel illeti Jézus Anyját: családok anyja, betegek gyógyítója, bűnösök oltalma és menedéke. Mária számunkra Magyarok Nagyasszonya, a keresztények segítsége. Égi Anyánkat minden élethelyzetben követhetjük, mert Ő Krisztus felé visz bennünket, általa Istenhez jutunk. Nagyboldogasszony ünnepén, mint támaszunkra tekintsünk Mária, aki imádkozik értünk életünk minden pillanatában. - fejezte be beszédét a főpásztor.

Augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony ünnepét Szent István király is megülte. A mennybe felvett Szűzanyát kezdettől fogva tisztelte Székesfehérváron, 1038-ban ezen az ünnepen hunyt el. Halála előtt rábízva magát Máriára, országát és koronáját, a Ő oltalmába ajánlotta.

Berta Kata
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár


< 2023. június >
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

 

 

 


 

  


 

 


 

 


 

 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk