Nyári lelkigyakorlat hitoktatók és világi lelkipásztori munkatársak részére - beszámoló

2016. 06. 30. | | 2016. 07. 05.

 

 

Isten irgalmassága szabaddá tesz a jóra
Hitoktatók és lelkipásztori munkatársak nyári lelkigyakorlata a székesfehérvári egyházmegyében

2016.07.01. - A hitoktatók és lelkipásztori kisegítők éves lelkigyakorlatára került sor a Székesfehérvári Egyházmegye lelkigyakorlatos házában, Iszkaszentgyörgyön. Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató a három napos találkozón arról beszélt, hogyan éljük meg Isten igazságosságát és irgalmasságát és váljunk annak hirdetőivé, elsősorban ott ahol élünk, másodsorban azon a helyen, ahová küldetésünket kaptunk.

„Modern életvitelünkben komolyan rászorulunk az irgalmas Istenre, egymás irgalmára. Rohanó, személytelen világunkban, - ahol alig ismerjük egymást, nem szánunk időt és energiát, hogy segítsük a másikat, - sok a keserűség, a magány, a szomorúság. Egy ilyen világban fényt jelent Isten irgalma, és az az ember, aki közvetíteni tudja ezt a másik ember felé.”- kezdte lelkigyakorlatos beszédét Tamás atya.

Az előadó összegyűjtötte az evangélium irgalmasságról szóló tanításait, különösen Lukács írásaiból. Elsősorban azokat a példabeszédeket, Jézus életének azon állomásait sorolta fel, amelyek rávilágítanak arra, hogy az isteni irgalom felkínálja Isten bűnbocsátó szeretetét, megmutatja üdvözítő nagyságát, amelyet az embernek el kell fogadnia. „Isten irgalmassága időt ad az embernek, azért hogy megtérjen, bűnbánatot tartson, hogy eljusson az örök életre.” - hangsúlyozta Tamás atya.

A lelkigyakorlaton az irgalmasság testi cselekedeteit is végigvették, a katekéta, a lelkipásztori munkatárs szemszögéből, gyakorlati útmutatást adva, hogyan tudják megvalósítani azokat, mindennapi munkájukban. Az előadások áttekintést adtak arról, hogyan függ össze a lelkipásztorkodás az irgalmasság lelki cselekedeteivel. „Mert Isten mindenben, a lelkünkben is nagy irgalmasságot gyakorol.” - emelte ki az előadó.

A lelkigyakorlat résztvevői megerősödhettek abban, hogy az irgalmasság cselekedeteit mindennapi életükben, elsősorban szűk környezetükben, családjukban kell gyakorolni. „Sok minden a családból forrásozik, fontos hogy a velünk együtt élők megérezzék általunk Isten irgalmasságát. Így vihetjük hitelesen együtt tovább a jó hírt oda, ahová az Isten küld bennünket. Sosem lehet tökéletesen megvalósítani, a család körében vagy az Istentől kapott hivatásban, mégis mindennap igényünk van rá. Arra is, hogy megkapjuk Isten irgalmas szeretetét, arra is továbbadjuk az emberek felé. - fejezte be lelkigyakorlatos beszédét Ugrits Tamás atya.

Berta Kata
Képek: Somogyi Tamás
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

Korábbi évek beszámolója:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár


< 2023. június >
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

 

 

 


 

  


 

 


 

 


 

 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk