Pasztorális Tanács ülése - beszámoló

2011. 11. 22.

 

az ülésen

 

A Pasztorális Tanács idei ülése imádsággal kezdődött, majd Spányi Antal megyés püspök bevezető gondolatai hangzottak el. Elmondta, hogy a cél nem egy formális összejövetel, hanem közös gondolkodás annak érdekében, hogy a tervezett elképzelések megvalósuljanak. Kiemelkedő jelentősége van annak, hogy az egyház meg tudja szólítani az embereket, különösen is a fiatal korosztályt és be tudja „gyökereztetni” őket az egyház közösségi életébe. Szükség van az összefogásra, egymás támogatására. Ne legyünk közömbösek a meghirdetett egyházmegyei programok irányába, hanem próbáljuk azokat a helyi közösségek lelki épülésére és megerősödésére használni.

 

 

                      

 

Ugrits Tamás irodaigazgató elmondta, hogy az egyházmegye jövő évre a püspök atya szándéka alapján meghirdeti az „Új evangelizáció éve” lelki programját. A vezérfonal II. János Pál pápa gondolata: megkeresni az embert ott, ahol van, és megajándékozni őt a hit örömével. Az év egyházmegyei alapprogramjai megmaradnak, tartalmukban azonban követik az év lelki programját; valamint bővül egy-két sajátos, az evangelizáció keretébe illeszkedő programmal. Ezt a tervezetet a Pasztorális Tanács tagjai megkapják, hogy azokat átgondolva véleményüket még elmondhassák. A csoportok a jövő évi költségvetésük tervezetét az év végéig leadják.

A Családpasztoráció 2012-re tervezett programjait Harkai Gábor atya, családpasztorációs referens vezette elő. Elmondta, hogy az Adventi Udvarban továbbra is jelen lesznek a családok, a pasztorációs iroda pedig idén is családi imafüzettel és még sok meglepetéssel, lelki ajándékkal várja az Udvarba térőket. Beszélt a Valentin nap „megkereszteléséről”, azaz a „házasság hetéről”, és annak két tervezett, kiemelkedő programjáról. Valamint bejelentette a 2012-es nyári egyházmegyei családtábor helyszínét és idejét. Tájékoztatott a család-pasztorációs szakcsoportban történő személyi változásokról is.

Az Ifjúsági pasztoráció 2012-re tervezett programjait Tóth Tamás atya, az ifjúság pasztorációs szakcsoport referense ismertette. A szakcsoport és iroda kialakulóban van; az év során nagyrészt az egyházmegye területén működő ifjúsági csoportok, közösségek föltérképezését szeretnék elvégezni. A megvalósítandó feladatokat elsősorban ezután fogják meghatározni, de az eddig megszokott nagyobb ifjúsági programok továbbra is megrendezésre kerülnek: Balinka, őszi ifjúsági zarándoklat, 72 óra kompromisszumok nélkül, focibajnokság.

A megbeszélés végén a hozzászólások következtek, melyek során több, aktuális és megoldandó feladatról beszélgettek a Pasztorális Tanács tagjai.

Spányi Antal megköszönte a pasztorációs munkatársak munkáját. Az ülés imádsággal zárult.

 

- Marian -

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk