Püspöki szentmise az öreghegyi Magyarok Nagyasszonya templom búcsúnapján - beszámoló

2019. 10. 08. | | 2019. 10. 09.

 

 


Máriával együtt Jézusra tekintünk – Magyarok Nagyasszonya ünnepe Székesfehérváron

2019.10.08. – Püspöki szentmisével zárult a Magyarok Nagyasszonya templom búcsúnapja Székesfehérváron, az öreghegyi templomban. A városrész katolikusai többnapos imádsággal és közösségi programokkal ünnepelték idén is plébániájuk védőszentjét. Tornyai Gábor plébános a szentmise elején köszöntötte a főpásztort és az ünneplő közösséget. „Ezek a napok segítenek abban, hogy önmagunkat megértsük. Nagyon fontos mindenki számára, hogy meg tudja fogalmazni, mit jelent számára a saját neve. Mi Magyarok Nagyasszonya plébánia vagyunk, és ebből fakad küldetésünk. Az egyik, hogy magyarságunkra úgy tekintsünk, mint értékre és kincsre, a másik, hogy a Szűzanyát próbáljuk követni, ahogyan az Istennel való kapcsolatát megélte vagy éppen úgy nézzünk Őrá, mint aki alakította Jézus emberi oldalát közöttünk. Ez az ünnep azonban leginkább arra hívja fel figyelmünket, hogy úgy tekintsünk Jézusra, ahogy ezt Mária tette, vagy ahogy a magyar szentek tették egész életükben. Minket is erre hív ez a búcsú, hogy a magyarságról, a Máriás lelkületről szóló küldetésünkben megerősödjünk” – hangsúlyozta Gábor atya.

A szentmise elején Spányi Antal püspök köszöntötte a megjelenteket, köztük Cser-Palkovics András polgármestert, valamint Östör Annamária, Deák Lajosné, Horváth Miklós Csaba önkormányzati képviselőket és a Borlovagrend tagjait. Köszöntötte az ünnepi eseményeken részt vett Róth Péter alpolgármestert és Dancs Norbertet, a Járási Hivatal vezetőjét.

A főpásztor bevezető gondolataiban kiemelte, valóban valamennyien felelősséget hordozunk, mindannyian, akik ma keresztények vagyunk Magyarországon, és azok, akik ezen a plébánián védőszentjükként tisztelhetik azt a Boldogságos Szűz Máriát, akinek Szent István király felajánlotta országunkat, egész nemzetünket. „Kérnünk kell, hogy Isten Szentlelke vezesse gondolatainkat, hogy készek legyünk alakítani, formálni magunkat, személyiségünket, közösségünket. A búcsú szent dolog, lehetőség arra, hogy elmélyedjünk hitünkben. Ne engedjük, hogy mint annyi más érték feledésbe merüljön…. Tanuljunk elődeinktől, akik sokszor komoly áldozatok árán ülték meg templomuk legnagyobb ünnepét.”

 „Ez az a megye, és ez az a város, ahol Szent István király felajánlott bennünket a Szűzanyának, amelynek címerében, zászlóiban ott láthatjuk a jelenetet, amikor a Szent Király, – Szent Imre herceg sírjánál imádkozva – Máriának ajánlja koronáját. Azt a koronát, amely nem egyszerűen királyi ékszer vagy hatalmi jelvény, hanem több. Valami, ami megtestesít, magában hordoz mindannyiunkat, egy nemzetet és egy országot. Szinte naponta szembesülünk ezzel a jelképpel, amit kell, hogy mélyen átéljünk, és a szívünkbe fogadjunk, hogy ez lelkünk minden rezdülésében valamiféleképpen jelen legyen. Mária a mi Nagyasszonyunk, és mi Mária népe vagyunk” – kezdte szentbeszédét a püspök.

A megyés püspök arról is beszélt, Mária megsegített minket a legkülönbözőbb nehézségekben, válságos órákban és nem történelmietlen a gondolat, hogy segítsége nélkül ez a nemzet már régen eltűnt volna más nemzetekkel együtt a „történelem süllyesztőjében”. „Amikor ma azt mondják, nem érték egy nemzet saját karaktere, és a kereszténység legfeljebb kamrába való kacat, láthatjuk, hogy mennyiféle módon próbálnak elbizonytalanítani bennünket hitünkben és magyar mivoltunkban. Bátran és hittel, bizalommal és reménnyel nézzünk Máriára. … Tudnunk kell, hogy mi lett ránk bízva, miért vagyunk felelősek, és kinek adjuk ezt tovább. Tudnunk kell, hogy érték a magyar család, érték a családban a magyar gyermekek jelenléte és ezt segíteni kell, mint ahogy most segítik is azok, akik a közhatalmat gyakorolják felettünk. … Saját sorsunkat kezünkbe véve, felelősen döntsünk, mert tetteinknek következményei vannak. Nemcsak magunknak tartozunk felelősséggel, a szomszédnak, a városnak, a megyének, az országnak, hanem az utánunk jövő nemzedéknek” – emelte ki beszédében főpásztor.

A megyés püspök végül arra biztatott: „ha együtt, következetesen, bátran kiállunk, közös értékeinket képviselve és nem húzódunk félre azok elől, akik nagy hangon, mást ígérgetnek, sőt fenyegetnek minket, akkor az, amit Szent István királyunk megálmodott – hogy Mária oltalma alatt az ő nemzetének szent jövője lesz – valóra válik.”

A Magyarok Nagyasszonya tiszteletére tartott ünnepi püspöki szentmise után közös agapéval, a plébániai sörök kóstolójával zárultak a búcsúi események. A székesfehérvári öreghegyi templom búcsúünnepével kapcsolatosan ugyanis több közösségépítő programot is szerveztek. Két napig ünnepi szentmiserend és egész napos szentségimádást tartottak a templomban. A hagyományos pogácsa party után, Vimmer Gergő kerekesszékes fiatalember szőnyegkiállítása nyílt meg a közösségi teremben, majd a Hungaricum Együttes adott nagy sikerű koncertet. 

Berta Kata
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár


< 2023. június >
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

 

 

 


 

  


 

 


 

 


 

 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk