Püspöki szentmise Urunk bemutatása napján - beszámoló

2016. 02. 02. | | frissítve 2016. 02. 03.

 

 

 

Megtaláltuk a világosságot - A Megszentelt Élet Évének kegyelmeiért adtak hálát Székesfehérváron, Urunk bemutatásának ünnepén

2016.02.02. - Szentségimádással majd püspöki szentmisével ünnepelték Urunk bemutatásának napját Székesfehérváron, a Szent Imre templomban. Ezen az alkalmon adtak hálát a Megszentelt Élet Évének kegyelmeiért, a székesfehérvári egyházmegye területén működő szerzetesrendek is. Spányi Antal megyés püspök tíz éve hívja a Székesfehérvári Egyházmegyében működő, elkötelezett életet élő közösségek és lelkiségi mozgalmak képviselőit, hogy együtt köszönjék meg Istentől kapott elhívásukat.

Az idei évben a közösségvezetők az Oltáriszentség jelenlétében fogalmazták meg hálaadásukat. Megköszönték, hogy az elmúlt évben még jobban Isten eszközeivé tudtak válni, a Szentlélek segítette apostoli munkájukat. A szerzetesrendek képviselői azért is hálát adtak, hogy jelek lehetnek a világban, hogy érdemes egy egész életet Krisztusnak adni szeretettel és odaadással. A püspöki bevezető és a Praemontrei Rend vezetésével elmondott Vesperás után, az érdi ciszterci nővérek, a Szeretet Misszionáriusai, a piliscsabai egyházközségi nővérek, a fehérvári szervita és karmelita harmadrend, valamint a piliscsabai Ferences Világi Rend képviselői imádkoztak a közösségek nevében. „Legyenek olyan buzgó lelkek, akik monasztikus lelkülettel, egyedül Neked adják magukat, csendben végzett munkájukkal megszenteljék magyar hazánk földjét. ... Urunk, szítsd fel az imádság és szemlélődés tüzét, hogy szeretetedtől táplálkozva, hittel kövessük szent akaratodat. ... Segíts, hogy az egyház éltető szíve és erőforrása legyünk és Neked szentelt életünk a földön minden szívet Feléd fordítson.”- hangzott el az imádságokban.

Urunk bemutatásának ünnepe ezután a hagyományos gyertyaszenteléssel és körmenettel kezdődött. A főpásztor és az egyházmegyés papok vezetésével, a szerzetesek, a közösségvezetők a hívekkel együtt, kezükben gyertyával vonultak el az oltár előtt, majd megkerülve a templomot a szent kapunál tértek vissza. Így emlékeztek meg a gyermek Jézus templomi bemutatásáról, az agg Simeon szavairól: „... szemeim meglátták szabadításodat, melyet minden nemzet számára készítettél, hogy világosság legyen: kinyilatkoztatás a pogányoknak, és dicsőség népednek, Izraelnek.” (Lk. 2,29-33.)

Spányi Antal megyés püspök szentbeszédében hangsúlyozta: a világnak szüksége van arra, hogy tiszta lelkű, örvendező szívű, sugárzó emberek közvetítsék Isten szeretetét. Megköszönte a szerzetesek odaadottságát, valamint szolgálatukat, amely nyilván nem könnyű út Isten felé, életük mégis tanúság arról, hogy ez az út járható. Megköszönte, hogy szeretettel viszik az égi ragyogást, abba a sötétségbe, amely ma annyira jellemzi világunkat. „Azért küld az Úr a világba, hogy tanúságunk segítse közelebb Krisztushoz, nemcsak azokat, akik eljárnak velünk templomba, hanem azokat is, akik az egyházról évtizedeken keresztül annyi rosszat hallottak, és ettől nem tudnak szabadulni. Szent II. János Pál szívéből fakadt, hogy ünnepeljük a hivatásokat. Olyanokra is emlékezzünk, akik vezettek bennünket életünk során, akik sok áldozatot vállalva is Isten bőséges áldását hozták el nekünk. Példájuk nyomán éljük mi is vonzóan szolgálatunkat, hogy Krisztus békéjét, örömét hirdessük a világnak, hogy új hivatások szülessenek.” - mondta a főpásztor.

A szentmise a megyésfőpásztor áldásával zárult, amelyben minden szerzetes nevében megköszönte az Úr elhívását, és kérte, hogy az elkötelezett életet élők a rájuk bízottakat mindig a remény, a szeretet útján tudják vezetni.

Berta Kata
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor, valamint Csukor Edit
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata 

Körpanoráma

 

 


 

 Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk