Sajtótájékoztató Múzeumok Éjszakája - beszámoló

2011. 06. 03.

 

Az összefogás fontosságát emelte ki idén is a Múzeumok Éjszakájának programjait ismertető sajtótájékoztatón Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök pénteken a Szent István Művelődési Házban. Nem véletlenül, hiszen ennek a gondolatnak a jegyében szervezték meg négy évvel ezelőtt az első rendezvényt, akkor négy résztvevővel. A példamutatás eredményes volt, hiszen idén 15 intézmény húsz helyszínén várják programokkal június 18-án az érdeklődőket.

 

 


 


Mint Spányi Antal fogalmazott, a püspökség örömmel, megtisztelő feladatként szolgálja a négy éve indított kezdeményezést, vállalja fel a koordinációs teendőket, és a továbbiakban is biztos pont, kiszámítható partner kíván lenni az intézmények közötti együttműködésben. Hozzátette: olyan kapcsolat alakult ki a különböző kulturális intézmények között, amely nem csak a Múzeumok Éjszakájának megszervezésében mutatkozik meg, de egész évben élő, gyümölcsöző. A megyéspüspök örömének adott hangot, hogy ebben a munkában az Egyházmegyei Múzeum kiemelt szerepet tölthet be. Kiemelte, hogy fontos az összefogás, hiszen a fontos dolgokat csak így lehet megvalósítani.

A város nem csak anyagilag és intézményein keresztül támogatja idén a Múzeumok Éjszakáját, de egy újabb lehetőséget ajánl az érdeklődőknek – jelentette be dr. Cser-Palkovics András polgármester. Az érdeklődők június 18-án 18 és 20 óra között a Városházát is megtekinthetik, ezen belül természetesen a polgármester irodáját is. A polgármester elmondta, hogy a négy éve indított program eredményes, hiszen sokan később is felkeresik a múzeumokat, kiállítóhelyeket, ezért hasznos, és – mint fogalmazott – méltó a folytatásra.

Négy éve álmodni sem mertek a szervezők arról, hogy idén már 15 intézmény kínál programokat – mondta Smohay András, az Egyházmegyei Múzeum igazgatója, aki „mini fesztiválnak” nevezte a rendezvényt, amelyet az országostól eltérő időpontban szerveztek meg azért, hogy minél több vendég kereshesse fel a székesfehérvári programokat. Kiemelte: példamutató az intézmények együttműködése, hiszen látszólag ellenérdekelt felek, ám a közös cél érdekében kulturáltan tudnak együttműködni.

Idén a tárlatvezetések, interaktív gyermekfoglalkozások, izgalmas történelmi előadások, borkóstolók, koncertek, haditechnikai bemutatók mellett itt lesz a Bagoly-gyűjtők országos találkozója is. A különböző helyszíneket kétszáz forintért megvásárolható karszalaggal kereshetik fel az érdeklődők, a bevételt a hátrányos helyzetű gyermekek múzeumlátogatásának segítésére használják fel. A karszalagok elővételben a Hiemer-házban lévő Tourinform Irodában vásárolhatók meg, és az Alba Volán helyi buszjáratain menetjegyként is használhatók. A Múzeumok Éjszakáján június 18-án többek között az Egyházmegyei Múzeum, a Szent István Király Múzeum, a Városi Képtár, a Bory-vár Múzeum, A Szabadművelődés Háza, a fehérvárcsurgói Károlyi kastély, a Vasvári Pál Általános Iskola, és a pákozdi Katonai Emlékpark várja az érdeklődőket.

A részletes programokról a sajtótájékoztatón elindított közös múzeumi honlapon is olvashatnak az érdeklődők a www.muzeumok.szekesfehervar.hu oldalon.

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk