Szent Sebestyén emlékmise - beszámoló

2016. 01. 20. | | 2016. 01. 20.

 

 

 

Aki gyenge magában, az lehet erős az Úrral! - Szent Sebestyén ünnepén Székesfehérváron

2015.01.20. - Szent Sebestyén ünnepén, a pestis járványtól való szabadulás 277. évfordulóját ünnepelték Fehérváron. A felsővárosi búcsú egész napos rendezvényének kiemelt eseménye volt a város fogadalmi szentmiséje, amelyet Spányi Antal püspök celebrált a város papságával. Az ünnepen részt vettek a város vezetői, Cser-Palkovics András polgármester és Róth Péter alpolgármester. Megjelentek a felsővárosi oktatási intézmények képviselői is, óvodások és diákok egyaránt. A szentmise előtt a gyermekek Szent Sebestyén életéből adtak elő jeleneteket.

Nyárai Horváth István plébános köszöntőjében az élet nehéz próbáiban Isten sokszor emberfeletti erőt adó kegyelmét emelte ki, amely szent Sebestyén életében is nyilvánvalóan jelen volt. A főpásztort a képviselőtestület elnöke, Pataki Sándorné is köszöntötte a felsővárosi hívek nevében.

Spányi Antal püspök beszédében az első üldözött keresztények és napjaink vértanúinak küldetését állította párhuzamba, akik az evangéliumért éltek és haltak meg. Akiknek emlékét őrizve új, eleven, áldozatkész kereszténység kelt életre. „Fehérváron a hívek háláját, mély hitét fejezi ki, hogy 277 év óta minden esztendőben, a legszörnyűbb történelmi időben is ebben a fogadalmi templomban megünnepelték a járványtól való megszabadulást. Majd 300 éve, Szent Sebestyén volt az a szent, akit a hívek gondban, bajban, veszélyben segítségül hívtak. Mi, akik ma itt ünneplünk, örömmel látjuk, hogy azóta több, szentéletű közbenjárója is lett a városnak. Isten tiszteletreméltó szolgája, Kaszap István, a város díszpolgára, akinek jelenléte oly fontos oltalmat jelentett az itt élőknek a háború alatt. De pártfogónk Prohászka Ottokár püspök is, aki támasza volt számos rászoruló embernek... A szentek segítségünkre sietnek, közben járnak értünk Istennél, és örök példát adnak arra, hogy aki gyenge magában, az lehet erős az Úrral!” - emelte ki a beszédében a főpásztor.

Az ünnepi szentmise után Nyárai Horváth István Felsőváros plébánosa köszöntötte az egybegyűlteket a templom előtti Szent Sebestyén téren. Földi Zoltán, Felsőváros önkormányzati képviselője, örömmel jelentette be, hogy a hagyományos búcsú jeles napján mutatják be Siklósi Gyula régész, történész könyvét, Székesfehérvár szent helyeiről, emlékeiről.

Szent Sebestyén, Székesfehérvár történetében tehát jelentős szerepet játszott. Január 20-án, a város Fogadalmi Napján évszázadokig nem dolgoztak a felsővárosiak. Részt vettek a püspöki szentmisén, majd ünnepi ebéden látták vendégül a családtagokat, távoli rokonokat.  A Felsővárosban élő családok többségénél a búcsún az ünnepi asztalra került menü hagyományosan fánkkal fejeződött be. Innen ered az a hagyomány is, hogy a város Fogadalmi Napján mind a mai napig fánkkal vendégelik meg a résztvevőket. 

Berta Kata
Fényképeket készítette Gersztheimer Zsolt
 


 

Korábbi évek beszámolói:

 


 

Körpanoráma


Kapcsolódó videóanyag

Képtár


< 2020. június >
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

 


 

  


 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk