Virágvasárnapi szentmise - barkaszentelés - beszámoló

2021. 03. 28. | | 2021. 03. 28.

 

 

Döntésre hív az Úr, elkísérjük-e szenvedése útján – Virágvasárnapi szentmise Székesfehérváron

2021.03.28. – Rövid, de méltó ünnepléssel vette kezdetét a Nagyhét, a virágvasárnapi püspöki szentmisével Székesfehérváron is. Spányi Antal püspök az ünnepen arra hívta fel figyelmet, Jézus jeruzsálemi bevonulásának napján döntenünk kell, hogy az Úr nyomába lépünk, elkísérjük szenvedése útján, és lélekben átéljük az Ő húsvéti misztérumát vagy ellene lépünk fel és elutasítjuk Őt.

Az ünnep rövid barkaszenteléssel kezdődött, - a járványügyi szabályokat betartva, - és az evangélium Jézus Jeruzsálembe való dicsőséges bevonulását idézte. Majd a szentmisében elhangzott Jézus szenvedéstörténete, a passió, Márk evangéliuma szerint.

„Virágvasárnappal, a barka megszentelésével elkezdtük azt a hetet, amelyet joggal nevezünk Nagyhétnek, mert a Jézus életében történt események az egész egyház, és az egész emberiség számára mélységes jelentőséggel bírnak. Az apostolok érezték a feszültséget, amely napról napra egyre jobban körülvette őket, és amelynek célpontja maga az Úr Jézus volt. Ezért mikor Jézus megmondta nekik, hogy felmegy Jeruzsálembe próbálták visszatartani, és amikor látták, hogy hiába akkor kijelentették, vele mennek életük árán is. Jézus megérkezett Jeruzsálembe és ott találta azt a sok-sok embert, akik odazarándokoltak hittel, és Jézus iránti szeretettel a szívükbe. Amikor meghallották, hogy jön, örömmel mentek eléje, leterítve ruháikat, zöldellő ágakat tördelve, integetve köszöntötték Őt, énekeltek és magasztalták az Istent. Énekükkel megvallották azt a Krisztust, aki egyszerű szamárcsikó hátán érkezett, aki nem egy szegény vándortanító, vagy prédikátor volt, hanem több, Ő a Megváltó.” – idézte fel a Szentírás szavait a megyés püspök, majd hozzátette. „Voltak azonban sokan, akik nem mentek Jézus elé. Csendben maradtak, ahogy szoktak házaik tövében, és szobájuk sötétjében várták, hogy mi fog történni. Ők voltak azok, akik odaálltak Pilátus elé és kiáltották feszítsd meg őt! Az apostolok érezték ezt a feszültséget, de Jézus mellett maradtak kitartottak, hűségesek voltak hozzá. Ma is feszültségben ünnepelünk, ezt az ünnepet sem tudjuk megülni úgy, ahogyan szeretnénk. Külsőségeiben sokmindent el kell hagynunk, a szertartást leegyszerűsítenünk, és a templom azért is nicsen tele, mert pontosan tudjuk, hogy van félnivalónk. Az életünket fenyegeti egy súlyos veszély, a vírus, amelytől szeretnénk megszabadulni.”

Beszédében a főpásztor majd azt is hangsúlyozta, minden körülmények között a legfontosabb, hogy Jézushoz akarjunk közel kerülni és ne legyünk, azok között, akik Jézus ellen, vagy az Egyház ellen szólnak. „Itt az alkalom, a Nagyhét kezdetén, hogy eldöntsük igazából hová is állunk. Nem nagy és látványos gesztusokban, hanem szívünk érzésében, életünk irányításában. Nem abban, amit mindenki lát és tapasztal rajtunk, nem a jámbor cselekedetekben. Döntésre hív ma az Úr bennünket, a hétköznapokban, emberi kapcsolatainkban, találkozásainkban, imádságos csöndjeink tartalmában, a kísértések idején való küzdelmeinkben és a jó cselekedetekben, amelyet örömmel teszünk, tudva, hogy amit egynek a legkisebbek közül teszünk, azt magának Jézusnak tesszük. Döntésre hív, hogy te hova állnál, melyik csoportnak akarsz a tagja lenni.”

Spányi Antal, megyés püspök végül azt kívánta: segítsen minket Isten kegyelme, hogy a Nagyhéten különösen, de életünk minden napján hűségesek legyünk Jézus Krisztushoz, a mi Megváltónkhoz, aki értünk a szenvedést is vállalta, hogy bennünket bűneinktől megváltson és az égi haza felé vezessen.

Berta Kata
Fényképeket készítette Lugosi Balázs
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 
 

 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk