Karácsony-napi ünnepi szentmise - beszámoló

2012. 12. 25. | | frissítve 2012. 12. 26.

 

 Fotó: dr. Berta Gábor

 

Karácsony napján az ünnepi szentmisét Spányi Antal megyés főpásztor tartotta, a szentmisén részt vettek kispapjai is.

 

A homília meghallgatható: 

 

Szent János, a szeretett tanítvány szavai fennkölten hangzanak, azonban nem tudjuk, értjük-e még mélységében szavait. A hit érzéke kiveszőben van belőlünk, és életünket, mások életét a magunk igazához és érdekéhez szeretnénk igazítani, nem pedig az Igazsághoz és Isten akaratához. Ez a bűn hozadéka életünkben: Isten és ember, valamint az emberek közötti kapcsolatok összekuszálódása.

Hagyjuk, hogy ünnepeink igazi tartalma lassan elvesszen - ezzel nem azt kerüljük el, hogy másokat nem bántunk meg, hanem elzárjuk a másikat az igazi ajándéktól és lehetetlenné tesszük, hogy megismerje az igazi Ajándékozót. Aki "pusztán" a síró kisdedet látja, és nem lát a dolgok mélyére, nem tud a hit szemével nézni, az nem engedi a boldogságot a házába, a szívébe, szerettei életébe.

Karácsony ünnepe arról szól: eljött hozzánk Isten. Alakuljanak bárhogy is a külső körülmények, annak számára, aki a hit szemével tekint a világra, a szerető Isten közelsége békességet és örömöt hoz. A szeretet új életre nyit minket, a hit átenged az új világ felfedezéséig és lehetővé teszi, hogy az új világot építsünk; képesekké válunk a másikban a testvért meglátni, azt, akivel együtt vagyunk Isten gyermeke.

Ez a hit nem bánt másokat, hanem másokat ajándékoz meg. A szerető Istenről szóló tanúságtevés nem rombol, hanem Isten gazdagságát tárja föl mások számára is.

- Marian -

 


 

 Korábbi évek beszámolói:

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk